Hlavní obsah

Čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka představí významné osobnosti české hudby

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, jehož patronem se stal Prof. Jiří Bělohlávek, šéfdirigent České filharmonie a prezident festivalu Pražské jaro, se letos uskuteční v období od 13. září do 9. listopadu.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)
Článek

S ohledem na právě probíhající Rok české hudby se dramaturgie 4. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka zaměřuje na významné osobnosti české hudby. Příznivci vážné hudby se tak mohou těšit na sedm mimořádných koncertů a setkání se špičkovými sólisty a tělesy.  

Sólisté koncertů

Soubor předních českých hráčů na dechové nástroje Czech Brass pod vedením trumpetisty Marka Zvolánka zahraje společně s tympanistkou Cécile Boiffin původem z Francie.

Špičková houslistka Gabriela Demeterová, žijící v Anglii, vystoupí s uznávaným varhaníkem a organologem Pavlem Černým, který rozezní historické varhany z roku 1727.

Po uvedení Requiem W. A. Mozarta, které se setkalo s velkým ohlasem, zazní na festivalu další závažné duchovní dílo Missa Sanctissimae Trinitatis Jana Dismase Zelenky pro sóla, sbor a orchestr v nastudování souboru dobových nástrojů Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory.

Festival pokračuje i v koncertech vítězů interpretačních soutěží - violoncellista Ivan Vokáč, vítěz Mezinárodní soutěže Bohuslava Martinů 2013, si s sebou přiveze kolegy z Prague Cello Quartet.

Letos opět zazní i premiéra soudobé skladby, kterou na objednávku festivalu napsal skladatel a muzikolog Aleš Březina. Uvedena bude na koncertě Dvořákova tria v obsazení Jan Fišer, Ivo Kahánek a Tomáš Jamník, který od loňského roku pracuje jako asistent na Univesität der Künste v Berlíně.

Klavírní duo Ivan Klánský a Lukáš Klánský provede komplet Slovanských tanců Antonína Dvořáka, stane se tak na koncertě konaném ve spolupráci s Opočenskou besedou.

O závěrečný koncert v podobě vkusného vykročení mimo klasickou hudbu se postará Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.    

Doprovodný program

Významný český houslař Tomáš Pilař a jeho dílna, která působí v Hradci Králové, slaví v letošním roce jubileum 90 let od založení. Při této příležitosti se uskuteční beseda s tímto nesmírně zajímavým člověkem, který je krom jiného i častým návštěvníkem koncertů festivalu.

Organolog Pavel Černý provede návštěvníky koncertu jindy nepřístupnými místy a seznámí je s historií a stavbou královského nástroje.  

Patron festivalu

Vysokou úroveň čtvrtého ročníku festivalu potvrzují slova Prof. Jiří Bělohlávka, mezinárodně uznávaného dirigenta, bývalého šéfa BBC Symphony Orchestra a současného šéfdirigenta České filharmonie a prezidenta festivalu Pražské jaro, který přijal roli patrona festivalu.

„S velkým zájmem jsem se seznámil s programem čtvrtého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Zajímavá a citlivě vyvážená dramaturgie a vysoko nastavená laťka úrovně interpretů dávají předpoklad znamenitého příspěvku ke kulturnímu rozvoji regionu vytýčeného městy Dobruškou, Opočnem a Novým Městem nad Metují. Jsem přesvědčen, že takovéto místní aktivity jsou nezbytným podhoubím všeobecné úrovně vnímání hudby, a proto jsem s radostí přijal patronát nad letošním ročníkem festivalu. Přeji všem umělcům muzikantské “Zlomte vaz” a posluchačům spoustu krásných dojmů a zážitků,” uvedl Bělohlávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám