Hlavní obsah

Čtrnáctý nejvýkonnější systém v Evropě, počítač Salomon, byl spuštěn v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Superpočítač Salomon, který je 14. nejvýkonnější systém v Evropě a 40. superpočítačem ve světě, byl spuštěn v Ostravě na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě. Vyplývá to z prestižního žebříčku TOP500.

Foto: Josef Zajíc

IT4Innovations v Ostravě - Porubě.15.9.2015

Článek

Superpočítač Salomon, který provozuje IT4Innovations národní počítačové centrum při Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava, byl dodán společností SGI.

„Vysoká škola báňská svými superpočítači pozvedla moravskoslezký region na světovou mapu výzkumných center. Do regionu přilákala experty ze zahraničí a posílila spolupráci jak z českými, tak se zahraničními výzkumnými institucemi,” uvedl rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

„Náš první superpočítač Anselm již nestačil pro počítání všech kvalitních vědeckých projektů. Spuštění Salomona jsme proto netrpělivě očekávali,” dodal Vondrák.

Superpočítač Salomon podporuje různorodé vědecké projekty z mnoha oblastí včetně kosmologie, astronomie, strukturálního inženýrství a mechaniky tekutých látek, geofyziky, klimatologie, molekulárního modelování, plazmové a částicové fyziky, informatiky a aplikované matematiky.

„Z výzkumných projektů řešených superpočítačem Salomon můžeme jmenovat například ladění katalyzátorů na bázi zelitů pro syntézu vysoce cenných chemikálií, například léčiv, šíření ultrazvukových vln v lidském těle pro nádorovou terapii, počítačový návrh léčiv a mnoho dalších,” informovala Zuzana Koláriková, manažerka vnějších vztahů.

Technické parametry superpočítače Salomon:

*  2 PLOF/s teoretický výpočetní výkon,  *  24 192 jader CPU Intel Xeon E5v3, ( Haswell-EP), 129 TB operační paměti RAM,   *  52 704 jader akceleračních koprocesorů Intel Xeon Phi s 13,8TB RAM,  * 2PB diskové kapacity a 3PB zálovací páskové kapacity

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations realizuje výzkum v oblastech superpočítání a vestavěných výpočetních systémů. Provozuje nejmodernější technologie a služby v této oblasti a zpřístupňuje je českým i zahraničním výzkumným týmům z akademické oblasti i  z průmyslu. Od svého počátku je součástí mezinárodní sítě superpočítačových center PRACE.

Společnost SCI, je  lídr v oblasti vysoce výkonných řešení pro výpočty, analýzy a správu dat, které umožní zákazníkům urychlit proces výzkumu, inovace a proces ziskovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám