Hlavní obsah

Cross country na Ústeckých schodech

Novinky, Stanislava Dvořáková

V úterý 3. června se odjel ve středu města Ústí nad Orlicí závod horských kol charakterizovaný překážkou danou názvem akce Ústecké schody. Diváci se dočkali přehlídky špičkových závodníků MTB, kteří se představili v kategorii Elite.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nejatraktivnějším místem pro diváky byl sjezd schodů vedoucích kolem ústeckého gymnázia.

Článek

K červnové slavnosti Město v pohybu neodmyslitelně patří řada nejrůznějších sportovních akcí. Jedním z nejoblíbenějších závodů pro sportovce i pro diváky je cross country, jehož trasa vede středem města.

Polohou této části města na svahu si obtížností nezadá s přírodními podmínkami. Vedle zdolání převýšení, trať vede ulicemi a parky, takže po dlažbě, asfaltu, písčitých stezkách i trávě. Na zhruba kilometrovém okruhu navíc čekají na závodníky různé překážky v podobě řady schodů a uměle vytvořeného skoku.

Na start tohoto závodu v kategorii Elite nastoupilo 20 závodníků z olympijské reprezentace, kdy první dva závodníci svedli téměř vyrovnaný souboj do posledního metru. Nakonec vítězem se stal Pavel Boudný před Michalem Kaněrou. Na dalších finančně hodnocených místech skončili Martin Horák, Filip Adel a Jan Jobánek.

Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna 2012, tentokrát na Ústecké schody nenastoupil pro přetrvávající zdravotní potíže po zranění. Podílel se však jako místní rodák aktivně na přípravě závodu mládeže do 16 let Hledá se vítěz, kterého je patronem. Účastnil se také autogramiády společně s přítomnými elitními bikery.

Projekt Hledá se vítěz je realizován ve spolupráci šesti cyklistických oddílů pracujících s cyklistickou mládeží v Pardubickém kraji. V deseti kategoriích minižactvo, předžactvo, mladší žactvo, staší žactvo a kadeti, rozdělených na chlapce a dívky startovalo celkem 96 chlapců a 26 dívek. Délka trati byla stanovena podle kategorie a z důvodu bezpečnosti mladých cyklistů neobsahovala schody. Z každé nominační kategorie postupují nejlepší do finále, které se bude konat 21. září ve Vysokém Mýtě.

Novinkou letošního dětského závodu bylo zařazení kategorie předškoláků (přednadějí a nadějí) v počtu 5 dívek a 11 chlapců na kolech a 5 dívek a 10 chlapců na odrážedlech. Navázat na úspěch Jaroslava Kulhavého znamená hledat talenty v nejútlejším věku.

Na startu této drobotiny se v plném rozsahu projevila nezkušenost, tréma i strach. A tak došlo i na slzičky s patřičným zvukovým projevem. Tatínkové a maminky museli asistovat při prvním rozjezdu fyzicky i psychicky. Koneckonců výkon 2-3letých závodníků na šlapadlech vyžadoval již i fyzickou kondici, protože vyznačená rovinka ulice byla mírně do kopečka.

V konečném hodnocení průběh i výsledek dětského závodu i starší mládeže Hledá se vítěz prokázal možnost, že dosažené výsledky Jaroslava Kulhavého podpořené jeho vzorem a oblibou u mládeže, se po letech u nových adeptů cyklistického sportu na ústeckém okrese mohou opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám