Hlavní obsah

ČPZP vrátí pojištěncům za léky a doplatky šestinásobně více

Novinky, Lenka Hatlapatková

Částku 17,7 milionu korun vrací v těchto dnech Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) zhruba 36 tisícům svých pojištěnců, kteří ve třetím letošním čtvrtletí překročili takzvaný ochranný limit na doplatky za léky.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Ve srovnání se stejným obdobím uplynulého roku počet pojištěnců s přeplatkem stoupl dvanáctinásobně, zatímco vrácená částka se zvýšila šestinásobně.

„Informace o vrácení přeplatku za třetí letošní čtvrtletí odeslala ČPZP klientům v pátek 23. listopadu. Zároveň byly odeslány peníze na složenky s přeplatky,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že klienti, kteří obdrželi dopis s přeplatkem, už nově nemusí provádět nahlášení nebo změnu běžného účtu na pobočce, ale mohou tak učinit přes webové stránky ČPZP: www.cpzp.cz/ucet po vložení ověřovacího kódu, který je automaticky vygenerován a zaslán v dopise s přeplatky.

Ve stejném období loňského roku ČPZP vracela 3078 pojištěncům, kteří překročili zákonný limit na doplatky za léky, částku v souhrnné výši 2,75 milionu korun. Meziroční navýšení je důsledkem nových limitů pro výpočet nároku na přeplatek z doplatků za léky, které platí od 1. ledna 2018. Limit u dětí do 18 let a u seniorů od 65 let do 70 let věku byl k uvedenému datu snížen z původních 2 500 Kč na 1 000 Kč, a u kategorie 70 a více let byl snížen limit z původních 2 500 Kč na 500 Kč. Na ostatní pojištěnce se nadále vztahuje ochranný limit 5000 Kč.

Pojištěnec musí regulační poplatky platit i v případě překročení stanoveného limitu. Zdravotní pojišťovna mu částku zaplacenou nad zákonný limit vrací, a to nejpozději do 60 dnů od uplynutí kalendářního čtvrtletí. Přeplatky jsou poukazovány klientům na účet nebo složenkou. Nárok na přeplatek zemřelého pojištěnce mají pozůstalí prostřednictvím dědického řízení.

Přehled poplatků může pojištěnec České průmyslové zdravotní pojišťovny získat písemně nebo prostřednictvím své e-přepážky, tedy přes webové stránky pojišťovny, nebo v mobilní aplikaci ZDRAVÍ V MOBILU.

Další informace k úhradě přeplatků z doplatků za léky mohou pojištěnci České průmyslové zdravotní pojišťovny čerpat také na internetové adrese www.cpzp.cz (https://www.cpzp.cz/clanek/5368-0-Uhrada-preplatku-z-doplatku-za-lecive-pripravky-a-potraviny-pro-zvlastni-lekarske-ucely-zapocitatelnych-do-zakonem-stanoveneho-limitu.html)

Reklama

Výběr článků

Načítám