Hlavní obsah

ČPZP pomáhá svým klientům s odvykáním kouření

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) není u veřejnosti příliš známá, je však příčinou 20 procent úmrtí kuřáků. Je způsobena zužováním a ucpáváním průdušek a projevuje se ztíženým dýcháním. V pozdějších stádiích může vést k vážnějším komplikacím, jako jsou selhávání srdce, zápal plic a otoky nohou.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Na riziko onemocnění upozorňuje při příležitosti Světového dne CHOPN, který připadá na 20. listopadu, také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Počáteční příznaky nemoci jsou nenápadné – dušnost a silný kašel. Proto ji mnozí pacienti považují za běžné astma a na vyšetření k lékaři přijdou až při vážnějších komplikacích. Aktuálně se v České republice s nemocí léčí 300 tisíc pacientů, stejný počet ale podle odhadů o své nemoci ještě ani neví.

Z řad pojištěnců ČPZP se v loňském roce jednalo o více než 12 tisíc pacientů, na jejichž léčbu pojišťovna vynaložila přes 111,7 milionu korun. Právě kvůli pozdnímu odhalení je onemocnění často smrtelné. V ČR umírá ročně 3 500 osob, po celém světě pak 3 miliony. Konkrétní příčinou úmrtí jsou komplikace způsobené nemocí, nejčastěji zápal plic a selhání srdce.

Léčba pacientů s diagnózou CHOPN v ČPZP v roce 2017

Počet pojištěnců: 12 218

Náklady na péči: 111 768 326 Kč

Onemocnění není možné zcela vyléčit, dají se pouze mírnit jeho příznaky. Účinnější je proto nemoci předcházet snížením rizikových vlivů na minimum. K preventivním opatřením tak patří změna pracovního prostředí nebo používání vhodných ochranných pomůcek, bydlení v méně znečištěných oblastech a hlavně zanechání kouření.

„V České republice žije více než 2 miliony kuřáků, 140 tisíc osob je ročně hospitalizováno kvůli nemocem způsobeným kouřením a 16 tisíc na jejich následky umírá. Mnozí z nich se ale snaží svého zlozvyku zbavit. Takové klienty Česká průmyslová zdravotní pojišťovna podporuje příspěvkem až 1 000 Kč na léčiva na odvykání kouření a na nákup léčivých a podpůrných přípravků na odvykání kouření, jako jsou například náplasti, pastilky, ústní spreje, žvýkačky a jiné,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Odstranění nebo zmírnění škodlivých vlivů je také součástí léčby u již propuknuté nemoci. Dle stupně onemocnění se dále využívá medikamentózní léčba, dechové rehabilitace a zařazení vhodných pohybových aktivit (chůze s krokoměrem, nordic walking).

Reklama

Výběr článků

Načítám