Hlavní obsah

Co si pamatujeme? Na otázku odpovídá Julien Morel výstavou v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery v Ostravě v úterý 11. března otevřela vernisáží výstavu Mythe úspěšného francouzského umělce Juliena Morela, který se ve své tvorbě zabývá tématem paměti.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Galery, Ostrava 10.3.2014 - Pozvánka na výstavu: Julien Morel : Mythe

Článek

„Osobní paměť je něco jiného, individuálně si člověk pamatuje, selektuje a ukládá i méně důležité momenty života. Julien Morel hledá místa paměti, hledá svoji osobní paměť a vytváří tím také nové vjemy, které si bude muset pamatovat. Novou sérii vytvořil speciálně pro tuto výstavu a nalezl inspiraci konkrétně v ostravském industriálním rázu Dolní oblasti Vítkovic. Specifická místa návštěvníci určitě poznají,” uvedla o autorovi kurátorka INDUSTRIAL Gallery Hana Mikulenková.

„Využívám reprodukce, ať už jsou to architektonické plány, technické knihy, mapy či návody k použití. Jedná se o signifikantní záznamy, které jsou poznamenány určitou historií,” dodal k výkladu autor.

„Autora oslovuje setkání reálného archivu a jeho vlastní setkání s těmito objekty. Právě kresleným zásahem do pevně stanovených plánů z minulosti, nanáší novou vrstvu a tvoří tak obraz, novou paměť. Autora zajímá mísení, bod střetu těchto dvou přístupů a rušení hranic, nabízí se mu tak nový objekt, nová paměť - mýtus, legenda,” doplnila kurátorka.

Výstava Julien Morel - Mythe se koná v INDUSTRIAL Gallery v Zahradní ulici č. 10 v Ostravě. Potrvá do 11. dubna.

Kurátorka Hana Mikulenková upozorňuje, že 1. dubna v 18.00 hodin se bude konat přednáška o francouzském pouličním umění. Přednášet bude Hana Gela. Akce se pořádají ve spolupráci s Alliance francaise Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám