Hlavní obsah

Co nabízí zimní semestr virtuální univerzity třetího věku v Ostravě

Novinky, Josef Kubíček

Seniorům organizovaným ve Vu3V (virtuální univerzita třetího věku) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity, započaly studentské povinnosti již v září. Studenti univerzity třetího věku vyrazili na čtyřdenní exkurzi s názvem Stříbrnou stezkou českých králů do Kutné Hory a jejího okolí.

Foto: Eliška Murasová

chrám sv. Barbory

Článek

Symbolem a největším tahákem Kutné Hory byla návštěva s prohlídkou chrámu sv. Barbory, Vlašského dvora a arciděkanského chrámu sv. Jakuba, dále návštěva a prohlídka kostela Panny Marie na Náměti, kostela sv. Vavřince v Kaňku, kostela sv. Štěpána a kaple sv. Kateřiny v Kouřimi, kostela sv. Bartoloměje v Třebovli, Klášterní Skalice u Kouřimi, kostela sv. Jakuba v Jakubu, v Kolíně pak prohlídka chrámu sv. Bartoloměje. Prohlídky památek a výklad k nim komentoval lektor Ondřej Faktor.

V rozpisu výuky během zimního semestru je také kurz v cyklu šesti přednášek s názvem Hlučínsko, region s odlišnou minulostí. Úvodní přednáška představí Hlučínsko, nastíní jeho vývoj, charakteristické znaky, ale především se pokusí odpovědět na otázku, kdo vlastně jsou obyvatelé Hlučínska. Druhá přednáška s názvem Proměny hranic současného Hlučínska od středověku do poloviny 20. století by měla představit významné momenty, které byly určující při stanovení rozsahu současného regionu během sedmi staletí.

Svět práce na Hlučínsku je název další přednášky. Věnuje se výhradní formě obživy zdejších obyvatel, a tím bylo zemědělství, později nahrazeno těžkým průmyslem. Čtvrtá přednáška se bude je zaměřena na architektura a umění na Hlučínsku. Pátý díl cyklu  s názvem  Opa z wehrmachtu bude řešit otázka vojenské služby Hlučíňanů v německé branné moci 

V díle nazvaném Jak studovat dějiny Hlučínska? se účastníci přednášky seznámí  s významnými archivními celky, které jsou pro dějiny Hlučínska k dispozici.

Kurz začal 5. října a skončí 14. prosince. Lektory jsou Jiří Jung, Zdeněk Kravar a Jiří Neminář.

Nedílnou součástí rozpisu je i angličtina pro začátečníky s lektorkou Zuzanou Vránovou, dále Základy IT pro začátečníky s Martinem Žáčkem a IT pro pokročilé s Pavlem Smolkou.

Ve dnech 29. a 30. října začal semestrální kurz s názvem Geriatrie a gerontologie dvěma přednáškami, další dvě se uskuteční za čtrnáct dnů. Vyučujícím je Radovan Kunc, lékař, zaměstnanec geriatrického oddělení FN Plzeň. 

Téměř padesátka seniorů zaplnila po oba dny aulu ostravské univerzity, všichni pozorně sledovali prezentaci a naslouchali se zájmem přednášce z oboru geriatrie. Ta je oborem lékařským a zaměřuje se na zvláštnosti a odlišnosti chorob a jejich průběhu v období senia. V přednášce zaznělo, s jakými chorobami se ve stáří nejčastěji setkáváme, jak k nim přistupovat, jaké jsou varovné příznaky nemocí, které bychom neměli podceňovat. K tomu patří i otázka, kdy vyhledat lékaře, jaká je nejlepší prevence chorob anebo co všechno můžeme ovlivnit.

Zpestřením přednášek pak byly kvízy, kdy senioři museli kartami s písmeny odpovídat na otázky. Na závěr druhého dne pak byl čas i na dotazy k přednášejícímu, kterých bylo opravdu hodně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám