Hlavní obsah

Co je malé, to je hezké aneb Vzhůru na hrad Jenčov

Novinky, Petr Hejna

Zřícenina nevelkého hrádku v údolí Vůznice neohromí velikostí, ale procházka k ní podle zurčivého potoka za zpěvu ptactva v korunách stromů stojí za úvahu při plánování výletu do Křivoklátské vrchoviny.

Foto: Petr Hejna
Článek

Historie vzniku hradu je zahalena tajemstvím, nejsou dochovány, jak tomu běžně bývá, potřebné písemné zmínky z dob vzniku objektu. Dohledat je lze až roku 1606 a následně 1685, kdy je Jenčov (též dnes často zvaný Jinčov), zmiňován jako hrad starý a zpustlý.

Podle úsudku historiků a archeologů lze na základě nálezů z prostor hradu usoudit, že možným zakladatelem hradu byl Václav II., či jiná teorie připisuje zbudování Přemyslu Otakarovi II., a aby domněnek nebylo málo, jméno Jan, čili Jen, v názvu odkazuje i na Jana Lucemburského.

Tak či tak je patrné, že se nejednalo o obranný hrad, spíše o hrádek lovecký, a to jak svým nevelkým rozsahem, tak situováním do lesů na nevysokém vrchu nad ostrohem potoka Vůznice. Délka hradu byla pouhých sedmnáct metrů a šíře malinko více než polovina délky, tedy devět metrů.

Z věže, pravděpodobně zaniklé požárem, se dochovaly jen základy, zato zbytky dvou nevelkých místností jasně ukazují na stavební úspornost malého sídla. Za dochovalost obvodových zdí lze vděčit tomu, že v blízkosti hrádku se nenalézaly žádné osady, takže obvyklé rozebírání kamene z ruin pro budování vlastních sídel venkovanů zde nikdy neprobíhalo.

K hradu je to pouhý kilometr od hájenky zvané Skalka, cesta začíná u nepřehlédnutelné vysoké trafostanice, tato odbočka z červené trasy mezi Zbečnem a Berounem se nachází 6 km od Zbečna, zatímco z Berouna je to sem poctivých 17 kilometrů. Procházka podle Vůznice vede veřejnosti přístupnou částí stejnojmenné národní přírodní rezervace. Hrad je evidován jako kulturní památka České republiky.

Zřícenina má i své webové  a facebookové stránky, které provozuje spolek nadšenců, o Jenčov a jeho propagaci pečujících.

Nedaleké Zbečno zaujme jak kostelem, tak památným místem, kde byl podniknut vražedný útok na knížete Břetislava II., stejně jako objektem Hamousova statku, kde lze jednak nahlédnout do života našich předků, stejně jako se při roztopení pece panem otcem památku spravujícím zakousnout do čerstvého voňavého křupavého chleba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám