Hlavní obsah

Co by měl Pražák při návštěvě Brna určitě navštívit. Deset nejznámějších památek moravské metropole

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oprostěme se od mnohdy přehnané řevnivosti mezi Pražáky a Brňáky, podívejme se, co moravská metropole nabízí návštěvníkovi z Prahy (jistě - i nejen jemu). Není toho málo, vybrali jsme desítku neznámějších objektů, které stojí za to je vidět. A pak že je v Brně nuda.

Foto: Pavel Gabzdyl

Komnata mrtvých v kostnici

Článek

Pevnost a hrad Špilberk

Všechno, tedy téměř, přehlédnete ze Špilberku, hradní a později pevnostní dominanty nad středem města. Původní hrad založený jako zeměpanské sídlo se postupem doby změnil na pevnost a nejtěžší žalář rakouské monarchie. Přes 50 let tu sídlí Muzeum města Brna, zajímavé jsou kasematy, vyhlídková věž.

Chrám na Petrově

Další dominantou je Petrov, katedrála sv. Petra a Pavla. Dvě novogotické věže jsou nepřehlédnutelné, chrám tvoří jakýsi ostrov nad městem. Při švédském obléhání ho poškodili, poté dvakrát barokně přestavěn, vzhled je z roku 1909, je vyobrazena na desetikoruně. Poledne tu zvoní o hodinu dříve, jde o legendu z času obléhání Brna Švédy.

Vila Tugendhat

Dlouho opomíjený objekt manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929 – 1930, navržený architektem Miesem van der Rohe, je ukázkou moderní architektury. Téměř upadla v zapomnění, pak se zjistilo, že Brno má výjimečnou architektonickou památku. V. Klaus a V. Mečiar tu dojednali rozpad Československa. Jediná památka moderní architektury v ČR zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Stará radnice

Proslulá hlavně krokodýlem v průchodu, brněnským drakem. Jádro s věží pochází z roku 1240. Klenutý průchod mezi Radnickou ulicí a nádvořím tvoří bohatě zdobený portál s legendární ohnutou věžičkou, který v roce 1511 vytvořil sochař a řezbář A. Pilgram, představitel středoevropské pozdní gotiky.

Kostnice

Kosti asi 50 tisíc lidí se nacházejí v kostnici otevřené v roce 2012 pod děkanským chrámem svatého Jakuba. O její existenci se dlouho nevědělo, na kosterní pozůstatky se narazilo při průzkumu v roce 2001.

Labyrint pod Zelným trhem

Spleť sklepení pod oblíbeným Zelným trhem, chodby jsou doplněné o různé exponáty ze středověku.

Kašna Parnas

Prodejní stánky ve středověku obklopovaly kašnu Parnas, postavenou v letech 1690 - 1695 podle návrhu vídeňského architekta J. B. Fischera z Erlachu. Voda byla přiváděna ze Svratky, kašna symbolizuje jeskyni ve skále, alegorickými postavami jsou tři dávnověké říše - Babylonie, Řecko, a Persie.

Kapucínský klášter

Barokní klášter kapucínů s kostelem Nalezení svatého Kříže je raně barokní stavba. Krypta pod kostelem sloužila k pohřbívání členů řádu, šlechty a donátorů. Vlivem příznivých klimatických podmínek došlo k mumifikaci těl, jsou součástí prohlídkového okruhu.

Pavilon Anthropos

Muzeum představuje nejstarší dějiny Moravy a osidlování Evropy. Chloubou je model mamuta vysoký 3,5 metrů s mládětem. Expozice patří k nejmodernějším a nejrozsáhlejším v Evropě.

Měřič času na náměstí Svobody

Svoboďák, jak říkají centrálnímu placu Brňáci, zdobí několik historických domů, ale i nezdobí, skoro hyzdí ho další. K tomu tu stojí podivná časomíra, vypadá jako obří černý čípek a vysloužila si řadu hanlivých názvů

Památek je tu mnoho, stačí se jen dívat kolem sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám