Hlavní obsah

Členové Univerzitního klubu seniorů na přednášce o architektuře na Hlučínsku

Novinky, Josef Kubíček

Univerzitní klub seniorů (UKS) z.s. vznikl současně s virtuální univerzitou třetího věku při přírodovědecké fakultě OU v Ostravě. Jeho členové se v pátek 9. března zúčastnili další přednášky z plánu činnosti na téma Architektura na Hlučínsku.

Foto: Josef Kubíček

PhDr. Jiří Jung při přednášce

Článek

Přednášejícím byl PhDr. Jiří Jung, Ph.D. z katedry dějin umění a kulturního dědictví Filozofické fakulty OU.

Počátky architektury 19. století na Ratibořsku, jehož součástí bylo i Hlučínsko, začínají stavbami soudů, věznic, začala se uplatňovat palácová i zámecká architektura. V pozdější době se těžiště stavební činnosti přesouvá do měst - do státní, komunální či církevní výstavby. Staví se radnice, školy, pošty, spořitelny, požární zbrojnice, fary, nemocnice.

Sakrální novostavby v neogotickém duchu se staly takřka neodmyslitelnou součástí panoramat hornoslezských sídel. Začaly se stavět cihlové sakrální stavby, kde byl důvodem jejich výstavby povětšinou chatrný stav stávajících, namnoze ještě dřevěných svatostánků, které nestačily ani z kapacitních důvodů.

Např. Hlučínská radnice z let 1867-1868 nahradila starší skromnou nevýraznou budovu, namísto které vyrostla ohromná čtyřpodlažní palácová stavba, která určila zcela nové měřítko a výškovou hladinu zástavby náměstí. Za zmínku stojí, že byla postavena v době těsně předcházející prusko-francouzské válce a vzniku Německého císařství vyhlášeného v lednu 1871.

Na Hlučínsku pak byly postaveny kostely Nanebevzetí Panny Marie v Koběřicích z let 1894-1896, chrám sv. Bartoloměje v Kravařích, kostel sv. Alberta v Třinci, kostel sv. Jana Křtitele v Sudicích z let 1904-1905.

Benešovský rodák Josef Holuscha, který získal u otce základní zkušenosti v oblasti stavebnictví, jde do světa na zkušenou, a ačkoli se zdá, že neprošel žádným uměleckým školením, je schopen navrhnout a postavit v Ludgeřovicích kostel sv. Mikuláše kolosálních rozměrů i patřičné umělecké úrovně.

Dále připravil výbor UKS na 13. dubna přednášku doc. PhDr. Jany Kutnohorské na téma Filozofie 20. století ve vztahu ke zdraví, na 11. května přednášku Adolfíny Tačové (Tkačíkové) na téma Olympionička a na 22. června přednášku PhDr. Jiřího Junga na téma Němečtí rytíři na Opavsku.

V úvahu také přichází návštěva skleníků ZOO Ostrava v době kvetoucích rododendronů a v plánu je společný výlet autobusem po památkách Opavska. Činnost UKS bude také průběžně aktualizována. Na všechny tyto akce mají členové UKS účast zdarma (poplatek za semestr činí 100 Kč), nečlenové přispívají částkou dle svého uvážení. Závěrem je nutné poznamenat, že již proběhlé a zdařilé akce lákají stále více zájemců, což se projevuje v zájmu o členství v UKS - přihlašují se stále další. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám