Hlavní obsah

Členové Klubu Křišťál vystavují své fotografie i autorskou poezii

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Blázníme, proto jsme." Tak se jmenuje výstava, která je po dobu letních prázdnin, tedy od 1. července do 31. srpna, k vidění v čítárně Městské knihovny v Klatovech. Výstavu připravili členové klatovského klubu Křišťál, což je spolek pro lidi s psychickým onemocněním.

Foto: foto z archivu Klubu Křišťál Klatovy

Hlavní aktéři výstavy (horní část zprava) Jaroslav Kříž, Miloslava Matějková, Iveta Bzenecká, dole Petr Kocfelda a František Kocfelda

Článek

Zdravý jedinec si jen těžko dokáže představit, jak se cítí člověk trpící duševním onemocněním. I proto byl před dvanácti lety (v roce 2006) v Klatovech založen klub Křišťál, dříve Krystal.

„Chyběl mi tady kontakt s lidmi s psychickým onemocněním, proto jsem založila pro ně klub, kde bychom se mohli společně scházet. Za svůj největší úspěch považuji to, že náš klub tady funguje už dvanáct let a že o sobě dává vědět. Začínali jsme s 10 členy a dnes máme 20 členů a 4 klienty, kteří nám pomáhají,“ říká koordinátorka a vedoucí klubu Miloslava Matějková a vysvětluje, jak přišli k této výstavě.

„S Městskou knihovnou v Klatovech i s ředitelkou Zdeňkou Buršíkovou máme velice dobrou spolupráci už proto, že jsme tady měli už třikrát celovečerní program - křest knihy a vždy se akce moc vydařila. V čítárně jsme měli i několik výstav ať už se zaměřením na jaro nebo podzim. Tentokrát jsme naši výstavu rozdělili na dvě části. První část výstavy, která bude k vidění po celý červenec, jsme nazvali Blázníme, proto jsme. Celý červenec vystavujeme fotografie zvláště ze Šumavy Jaroslava Kříže a též jsme trochu zavzpomínali dvěmi fotografiemi na Miroslava Maláta. Dále jsou na výstavě k vidění a hlavně k přečtení nové letní básničky Ivety Bzenecké a Petra Kocfeldy. Své básně vystavuje i Jaroslav Kříž. Já zde mám jedno aranžmá a Iveta Bzenecká vyrobila krásná přáníčka. Druhá část výstavy, která bude v čítárně k vidění v srpnu, ponese název Tvoříme, proto jsme. Budeme vystavovat nové rukodělné výrobky, a to zejména aranžování, vyšívání, hračky, mýdla, korálky, přáníčka, keramiku, obrázky. Dnes je nás v klubu 20 členů a troufnu si říct, že 18 členů se podílelo na výstavě a když ne výrobkem, tak instalací,“ přibližuje výstavu Miloslava Matějková.

Klub Křišťál, dříve Krystal, je volnočasový klub, který sdružuje lidi starší 18 let s psychickým onemocněním a potížemi v částečném nebo plném invalidním důchodu. „Jsme volnočasový klub, takže tvoření je naše hlavní zaměření. Děláme všechno, co nás baví a co dokážeme. Děláme rukodělné práce, malujeme, fotíme, píšeme autorskou poezii, vytváříme krásu podle našich představ a na výstavách ji pak představujeme veřejnosti," vysvětluje koordinátorka.

A jak členové Křišťálu tráví léto? „V červenci máme volno a začátkem srpna budeme instalovat naši druhou výstavu rukodělných výrobků. Pak se zúčastníme poutě v Dešenicích a po celý srpen budeme dělat výlety např. do Staré Lhoty, Sobětic, Červeného Pořičí. Koncem srpna pojedeme na čtyřdenní rekondiční pobyt v Kašperských Horách, na který se moc těšíme. V září jsme pozváni k poskytovatelům sociálních služeb pro psychicky nemocné do plzeňského LEDOVCE. Na to, že jsme dobrovolníci, tak máme hodně bohatý program. Ale tím, že jsme si každý prošli psychickou nemocí, umíme těmto lidem porozumět.

Možná bych chtěla vzkázat lidem, aby se nebáli mezi nás přijít. Já sama jsem tento klub založila proto, že mi tato činnost pomohla a věřte, že pomůže i vám,“ dodala Miloslava Matějková.

Reklama

Výběr článků

Načítám