Hlavní obsah

Členové klatovského Klubu Křišťál se zapojí do akce Víkend otevřených ateliérů - Plzeň tvořivá

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Víkend otevřených ateliérů - tak se jmenuje akce, která proběhne 29. a 30. září od 14 do 20 hodin v Plzni na adrese Café Papírna. Společně s 33 umělci budou tvořit i členové klubu Křišťál Klatovy, což je spolek pro lidi s psychickým onemocněním. Zakladatelkou a vedoucí klubu je Miloslava Matějková.

Foto: ilustrační foto z archivu klubu Křišťál Klatovy

Hlavní aktéři klatovského klubu Křišťál - horní část zleva Iveta Bzenecká, Miloslava Matějková a Jaroslav Kříž, dole Petr Kocfelda, František Kocfelda

Článek

Jak jste přišli k akci Víkend otevřených ateliérů v Plzni?

Díky jednomu otištěnému článku v médiích o naší výstavě Klubu Křišťál, která byla k vidění celé prázdniny v čítárně Městské knihovny v Klatovech. Na základě tohoto článku se nám na e-mail ozvala paní Vlaďka Sluková a pozvala nás do Plzně na Víkend otevřených ateliérů. Paní Sluková nás, a ostatní umělce, pozvala na informativní schůzku, kde jsme se domluvili na tom, jaké pomůcky si máme přivést, abychom si naaranžovali svoji výstavu.

Co všechno budete na Víkendu otevřených ateliérů předvádět?

Akce Víkend otevřených ateliérů se zúčastníme poprvé, a to v Café Papírna společně s 33 umělci. Náš Klub Křišťál zde bude vystavovat v sobotu 29. září v době od 14 do 20 hodin. Celý Víkend je myšlen jako forma propagační akce s tím, že pokud se výrobky a naše práce bude líbit, mohou nám lidé i podnikatelé zajistit odbyt. Na akci určitě budou k vidění i k prodeji naše dvě nové básnické sbírky od Jaroslava Kříže Sen o modré růži a Ivety Bzenecké Úsvit naděje. K vidění budou i fotografie Šumavy, aranžované věnečky, vyšívané obrázky a ubrusy, háčkovaní andělíčci, mýdla, levandulové pytlíčky a skřítkové. Dále si zde lidé nebo děti budou moci formou tvůrčí dílny dodělat určité hračky, kdy jim s výrobou pomůžeme. Bude se jednat o kočky, pejsky, koně a zajíce. Protože jsme volnočasový klub a většinu výrobků si dělají naši zdravotně postižení občané doma, je to pro nás výzva, ukázat co lidé s psychickým onemocněním dovedou a také to, že nám toto tvoření velmi pomáhá.

Bude možné si vaše výrobky i zakoupit?

Je to především propagační akce, ale pokud bude zájem, je možné si výrobky i zakoupit.

Během roku váš klub Křišťál nabízí několik krásných výstav. Kolik jste jich v letošním roce pořádali a na kterou z nich nejraději vzpomínáte?

Náš člen Jaroslav Kříž si na jaře letošního roku vydal novou básnickou sbírku Sen o modré růži. Uspořádali jsme k tomu v Městské knihovně krásný společenský večer. Dále jsme měli tři velikonoční výstavy, v období letních prázdnin pak dvě výstavy v čítárně Městské knihovny. V červenci to byla výstava fotografií a autorské poezie s názvem "Blázníme, proto jsme" a v srpnu výstava rukodělných výrobků, obrázků, vyšívání, háčkování, šitých hraček a aranžování s názvem "Tvoříme, tedy jsme." O pouti v Dešenicích jsme na zdejší tvrzi měli také výstavu. Už máme domluvené dvě vánoční výstavy a to v Dešenicích a v klatovském Klubu seniorů. Všechny naše akce jsou podpořeny z Grantového programu MAS Pošumaví, Městem Klatovy, Plzeňským krajem, společností Unileasing a sponzorským darem od MUDr. Marty Baštařové.

Máte nějaký vzkaz na závěr?

Srdečně všechny zveme v sobotu 29. září v době od 14 do 20 hodin do Café Papírna, Zahradní 173/2 v Plzni, kde uvidíte naši tvorbu a zároveň 33 umělců. Vstup je zdarma.

Klub Křišťál Klatovy je volnočasový klub, který sdružuje lidi starší 18 let s psychickým onemocněním a jejich rodinné příslušníky. Klub sídlí na nové adrese Plánická ulice 208, Klatovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám