Hlavní obsah

Čížovské ostnáče připomínají 60 let od zadrátování republiky

Novinky, Vratislav Konečný

Před 60 lety vyrostlo během několika měsíců stále zdokonalované zabezpečení státní hranice. Dráty, strážní budky, nástražná zařízení, poté elektřina, nikdo nesměl dovnitř, nikdo nesměl ven. U jihomoravské vsi Čížov zbylo jako memento část hraničního pásma i se strážní budkou.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Strážní budka a zabetonovaný hrad

V Čížově to vypadá  jako na konci světa, silnička vás dovede k bývalé celnici. Před lety sem nesměl nikdo, kdo neměl propustku. Teď tu a tam projede auto, cyklistů potkáte dost.

Čížov dělí od  Hardeggu, nejmenšího městečka v Rakousku, Dyje. Před válkou i krátce po válce chodili lidé z obou států za prací i zábavou k sousedům. Několik set metrů ostnatého drátu táhnoucí se do kopce pod strážní budku, „špačkárnu“ je připomínkou doby, kdy nás dráty, minové zátarasy, rozoraná pásma, nástražné systémy a další zařízení po 40 let dělila od západního světa.

V čížovské budově bývalého celního úřadu je informační středisko Podyjí, u drátů pár vysvětlujících tabulí, cože to ona železná opona byla. Kdysi se plánovalo velké muzeum železné opony na Kvildě, politici se předháněli v proslovech, ale velmi brzy jim došla řeč.

Na hradě Hardeggu najdete výstavu o životě a smrti „mexického císaře Maximiliána“. Jinak je zde značně strohé zařízení, ale vypadá na vysoké skále monumentálně. Velmi přívětivé je, že sem můžete se psem.

„Nemůžeme si dovolit znevýhodňovat naše důchodce, oni mají nejvíc psích mazlíčků, každý po sobě uklidí, pokud se něco stane,“ říká mi průvodce. To u nás nepustí psa ani do skanzenu.

Nedaleká zřícenina Nový hrádek u Lukova, ležící nad Dyjí kousek od Čížova, sloužila pohraničníkům jako základna. Aby se v jejích sklepích nemohli ukrývat třídní nepřátelé, vojáci nechali zazdít všechny vstupní otvory. Paradoxně se tak ruina zachránila před větší devastací. Je z ní hezký výhled na meandrující řeku.

info@nppodyji cz 

Víno a voda

Směrem na Znojmo narazíte na světoznámou vinici Šobes, vína putují dodnes do vybraných sklepů a na poctěné stoly.

Na druhou stranu dojedete na Vranovskou přehradu se zámkem Vranov a hradem Bítov. Památek v okolí je dost, vedou tu vinařské cyklostezky  s přesahem do Rakouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám