Hlavní obsah

Cizinky vybíraly peníze na dobročinnost, ty končily v jejich kapsách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští strážníci ve středu odpoledne zaznamenali na lince tísňového volání 156, že v Lazarské ulici obtěžují nějaké ženy kolemjdoucí a požadují peníze k „dobročinným účelům.“

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Na místo okamžitě vyjeli strážníci z Prahy 1. Zjistili, že se ženy pokoušejí podvodným jednáním vylákat z kolemjdoucích peníze, a to pod rouškou dobročinnosti. Peníze si však tyto cizinky nechávaly pro sebe. Listiny o evidenci darované částky, i s podpisy dárců, záhy vyhazovaly. Strážníci z Prahy 1 celou záležitost podrobně zadokumentovali i s použitím městského kamerového systému a s podezřením na přestupek předali ženy vyšetřovacím orgánům," informoval mluvčí městské policie Rudolf Rubeš.

Městská policie hlavního města Prahy varuje před tímto podvodným jednáním. Pokud by se lidé s obdobným chováním setkali, nechť ihned kontaktují Městskou policii Praha na lince 156 nebo Policii ČR na lince 158.

Pro názornější dokreslení uvádíme příklad jejich postupu.

Ženy cizí státní příslušnosti spolu s dětmi procházejí ulicemi a předstírají, že pořádají sbírkovou činnost pro neslyšící, postižené a chudé děti. Pro zvýšení své důvěryhodnosti drží v ruce tiskopis, na kterém je doslovně napsáno, že se jedná o „Regionální certifikát pro neslyšící, postižené lidi a chudé děti. Chceme otevřít mezinárodní centrum. Děkujeme.“

Nad tímto nápisem je symbol vozíčkáře a státní vlajky České republiky.

Tento tiskopis obsahuje tabulku pro výběr peněz s podpisovou doložkou dárců oslovovaných na ulici. Ve spodní části tohoto tiskopisu je název Handicap International.

Reklama

Výběr článků

Načítám