Hlavní obsah

Císařovna Sissi pasovala děti na školáky

Novinky, Jan Kaše

Děti z 50. mateřské školy v Plzni prožily slavnostní odpoledne, při němž byly pasovány na školáky. Těmi se oficiálně stanou v září letošního roku.

Foto: Jan Kaše

Pasování na školáky

Článek

V pondělí 26. května se tzv. předškoláci dostavili do auly 22. základní školy v Plzni, kde pro ně bylo připraveno slavnostní pasování na školáky, které zahájila ředitelka 50. mateřské školy Iveta Vernerová.  

Po vystoupení dětského sborečku Plzeňské bublinky, který je organizován právě při 50. mateřské škole Pavlou Špirkovou a Zuzanou Tomáškovou, vstoupila do auly herečka Veronika Kohoutová v převleku rakouské císařovny Alžběty Bavorské, manželky císaře Františka Josefa I., známé po přezdívkou Sissi.

Předškoláci nejprve dostali stuhu se svým jménem a podkovičkou pro štěstí. Pak přešli k císařovně, poklekli před ní a mečem byli pasováni na školáky. A také od ní obdrželi drobný dárek. Celý akt braly děti vážně a bylo jistě zajímavé vědět, co se jim zrovna honilo v hlavě.

Po pasování dostali „školáci“ vzácnou příležitost – zatancovat si s císařovnou. Zatímco děvčata nešetřila úsměvem na všechny strany, chlapci mohli na velice pohledné císařovně v krásných šatech nechat oči. Upřeně a hlavně zasněně se na ni při tanci dívali.

Tím ovšem vše neskončilo. Císařovna zapojila i rodiče, tedy přesněji řečeno tatínky dětí. Čtyři z nich vyzvala k tanci, který publikum ocenilo zaslouženým potleskem.

Děti prožily krásné odpoledne, které jim jistě na dlouhou dobu utkví v paměti. A na co se vlastně těší do školy? Tak například na písmenka, psaní a čtení, učení o přírodě, úkoly, malování, plavání, ale také na matematiku či angličtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám