Hlavní obsah

Církevní turistika po brněnských chrámech je v nabídce i letos

Novinky, Jiří Smutný

Turistické informační centrum města Brna již osmým rokem organizuje úspěšný projekt Brno a jeho chrámy. Letos je pro zájemce o sakrální architekturu připraveno 5 kostelů: katedrála sv. Petra a Pavla, bazilika Nanebevzetí Panny Marie a kostely sv. Michala, sv. Jakuba a sv. Janů.

Foto: Jiří Smutný

Katedrála sv. Petra a Pavla

Článek

Katedrála sv. Petra a Pavla je vzhledem ke své poloze zdaleka viditelná. Původní stavba byla zřejmě románská a stála již v 11. století. Prošla mnoha přestavbami a její současná podoba se dvěma věžemi vysokými 81 metrů pochází z let 1904 - 1905.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně pochází ze 14. století a je považovaná za klenot gotické architektury ve střední Evropě. Vyniká neobvyklou stavbou z režného neomítnutého zdiva a tesaného kamene na půdorysu kříže.

Kostel sv. Jakuba měl předchůdce v románském slohu. Od osmdesátých let 14. století byl přestavován na gotický. Je dlouhý 64 metrů, široký 22 metrů a jeho věž má 92 metrů. V chrámu je pohřben mimo jiné osobnosti maršál Raduit se Souches, obránce Brna při obléhání Švédy v roce 1645.

Kostel sv. Michala stojí na místě někdejšího románského kostelíka, ve 14. století přestavěném v gotickém slohu. V chrámu sněmovali moravští stavové a před oltářem se ujímali své funkce moravští markrabí. V polovině 17. století se z něj po válkách a požárech stala zřícenina, ale v letech 1659 - 1679 byl vystavěn znovu, tentokrát jako barokní. Stavba o půdorysu 49 krát 19 metrů má 2 věže vysoké 60 metrů.

Historie kostela sv. Janů, Křtitele a Evangelisty, souvisí s příchodem minoritského řádu do Brna ve 13. století. Stavba absolvovala obvyklý přerod z románské přes gotickou až po barokní. Stála v části Brna, v níž byl soustředěn český živel, pro který měla značný význam. Řád se staral například o české školství a působil v něm mimo jiné profesor František Sušil, básník a sběratel lidových písní.

Kostely je možné zdarma navštívit a vyslechnout si výklad průvodce po celé prázdniny až do 17. září. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie, katedrála sv. Petra a Pavla a kostel sv. Michala jsou otevřeny od úterý do soboty od 10 do 12 hodin a od 14 do 17 hodin, kostel sv. Jakuba od pondělí do soboty od 9 do 18 hodin a v neděli od 12 do 18 hodin a kostel sv. Janů od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám