Hlavní obsah

Čína objevuje Česko. Bude to platit i naopak?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stále více Číňanů objevuje Česko, pro Číňany jsme exotickou krajinou zrovna tak, jako Čína pro podstatnou většinu z nás. Pokud na to máte a chcete ochutnat opravdovou „čínu“ v zemi původu, budete mít od 23. září možnost letět do Pekingu pravidelnou linkou z Letiště Václava Havla v Praze.

Foto: Archiv Letiště Praha

Night Food Market

Článek

Pekingská nabídka je pestrá

Podzim v Pekingu nabízí řadu kulturních akcí. Najdete zde spoustu tradiční a moderní architektury, pozoruhodných památek, příjemných restaurací a barů. Uvidíte paláce, chrámy, muzea, památníky, olympijský areál, i tradiční pekingskou operu či zoologickou zahradu s domovem pandy velké, která je národním symbolem Číny. Také tu narazíte na našeho krtečka, který se stal velmi přitažlivou hračkou čínských dětí.

Hlavní památkou je určitě Zakázané město, komplex chrámů a nádvoří,  rozprostírá se u Náměstí Nebeského klidu. Do Chrámu nebes se císařové chodili modlit za úrodu a dobré počasí, v lámaistickém klášteře uvidíte 18metrovou sochu Buddhy, v Letním paláci císařovny Cixi unikátní mramorovou loď.

Samozřejmostí je návštěva nedaleké Čínské zdi, podle zpráv některé části mizí, místní kameny prodávají jako suvenýry zbohatlíkům, popř. je používají jako stavební kámen.

Lahůdkou je škorpión

Rikšou si můžete dojet do vyhlášeného podniku na Náměstí Nebeského klidu, údajně nabízí nejlepší pekingskou kachnu v Číně připravovanou podle staré receptury. Nesmí se vynechat ochutnávka specialit na nočním Food Market, připravují tu lahůdky od ústřic až po čerstvého škorpiona.

Kromě toho můžete stihnout některý z tradičních festivalů:

Festival chryzantém (10. 9. - 26. 10.) se v Pekingu koná každý podzim. Chryzantéma je jedna ze čtyř tradičních květin Číny. Je symbolem štěstí a je obdivována pro svůj půvab a léčebné vlastnosti. Můžete se těšit na tisíce pestrobarevných chryzantém, které jsou k vidění a nákupu v několika parcích po celém městě. Nejznámější jsou Beihai Park a International Flower Port.

798 umělecký festival se koná každoročně v umělecké zóně 798 v Pekingu a je významnou turistickou atrakcí. Jedná se o komplex galerií, ateliérů, uměleckých dílen nebo obchodů. (20. 9. – 30. 10.).

Mezinárodní hudební festival je oslavou klasické hudby jak z Číny, tak i z celého světa. Jedná se o jednu z nejdůležitějších událostí v klasické hudbě v rámci Čínské lidové republiky. Vystoupí zde účastníci z celého světa. (9. 10. – 31. 10.)

Sázka na Asii

„Lze předpokládat, že otevření nové přímé linky Praha - Peking bude velmi zajímavé jak pro české, tak i pro čínské cestující. V uplynulých 12 měsících na nepřímých leteckých linkách mezi Prahou a Čínou směřovalo 53 procent pasažérů z Číny a 45 procent z České republiky,” informovala tisková mluvčí Českého Aeroholdingu Marika Janoušková.

„V roce 2014 navštívilo Českou republiku přes 210 tisíc čínských turistů, přičemž jen za prvních šest měsíců tohoto roku jich do naší země přicestovalo přes 115 tisíc, což v meziročním porovnání znamená nárůst o více než 41 procent. Současně  předpokládáme zvýšení počtu českých cestujících, letících v opačném směru do Číny, přímá linka tomu napomůže,“ dodala Janoušková.

Číňané pomalu nahrazují výpadek ruských turistů, kteří už k nám tolik nejezdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám