Hlavní obsah

Cimrmanolog Václav Kotek zahájí výstavu mapující 50 let Divadla Járy Cimrmana

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 14. května v 17.30 hodin bude v poličském muzeu zahájena výstava Půlstoletí s Cimrmanem. A pokud mu do toho nic nevleze, jak sám řekl, zahájí výstavu cimrmanolog Václav Kotek.

Foto: archiv Divadla Járy Cimrmana

Skupinová fotografie Divadla Járy Cimrmana v roce 2016

Článek

Na vernisáži se můžete těšit na osobitý humor někdejšího kulisáka, posléze herce a manažera již zmíněného Divadla Járy Cimrmana. Jak mnozí jistě ví, jeho synem je český herec Vojtěch Kotek, který se s ním v roce 2007 vedl výpravu do ruského pohoří Altaj, na dosud nepojmenovanou horu, dosahující nadmořské výšky 3610 metrů. Dobytý vrchol pak pojmenovali „Hora Járy Cimrmana“.

Václav Kotek vystupuje celkem ve dvanácti dramatech uváděných tímto divadelním souborem. Jsou to hry Vyšetřování ztráty třídní knihy, Hospoda Na mýtince, Vražda v salonním coupé, Němý Bobeš, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Posel z Liptákova, Lijavec, Blaník, Záskok, Švestka, Afrika a České nebe.

Výstava představí průřez padesáti let působení Divadla Járy Cimrmana a současně i osobnost Járy Cimrmana jako učitele, vědce, vynálezce a světoběžníka.

„Jára Cimrman je fenoménem české kultury. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat… K šíření Cimrmanova duchovního odkazu velmi rádo přispěje i poličské muzeum,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Simona Valachová.

„Jára Cimrman se narodil přibližně mezi lety 1853 až 1859 ve Vídni, jeho poslední bezpečně zjištěný pobyt byl v Liptákově v Jizerských horách v roce 1914. Ve své době byl jedním z nejvýznamnějších českých dramatiků, básníků, cestovatelů, vynálezců i sportovců. Za svého života se nedožil uznání. Teprve objevem truhly s pozůstalostí (Liptákov, 26. února 1966) dr. Evženem Hedvábným byla evropská veřejnost seznámena s tímto géniem. V roce 1967 v Praze vznikla Společnost pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana, která prostřednictvím tisku, rozhlasu a zejména pak divadla, nesoucího Mistrovo dílo, popularizuje Cimrmanův duchovní odkaz,“ dodala.

Výstava bude k vidění od 14. května do 27. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám