Hlavní obsah

Cílový výstup na Ohnivou rozhlednu rozhodl o titulu v nejtěžší hasičské soutěži TFA

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, Česká hasičská sportovní federace, Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí a Krajské sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pro Pardubický kraj uspořádaly v sobotu 29. dubna na Andrlově chlumu jubilejní 10. ročník nejnáročnějšího hasičského závodu TFA.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ocelová konstrukce 49 metrů vysoké rozhledny je již 10 let tradičním cílem nejtěžší hasičské soutěže TFA.

Článek

Majestátní 49 metrů vysoká ocelová konstrukce telekomunikační věže s rozhlednou na Andrlově chlumu se stala cílem nejtěžší hasičské soutěže podle pravidel TFA (Nejtvrdší hasič přežívá).

Soutěž vznikla v 90. letech v zámoří z původní ukázky hasičského zásahu. V průběhu let nabývala na popularitě a přenesla se i do Evropy a tím i do České republiky. V Pardubickém kraji patří mezi nejpopulárnější závod na Andrlově chlumu, kdy soutěž zvaná Ohnivá rozhledna je zařazena do Českého poháru TFA a pro členy SDH je krajskou nominační soutěží.

Soutěž probíhá podle platných pravidel TFA, kdy hasič v první části závodu soutěží ve zvládnutí hasičských dovedností, což představuje běh s hadicemi a proudnicemi, jejich smotání do kotouče a uložení do boxu. Následuje fyzicky náročná část, v které závodník musí zvládnout 80 úderů obouručným kladivem do hammer boxu, přenesení 20 kg barelu nízkým tunelem, transport 80 kg vážící figuríny a přelezení 2 metry vysoké bariéry. To vše v kompletním zásahovém obleku s dýchacím přístrojem na zádech.

V této části v letošním roce pro vyčerpání nebo nezvládnutí úkolů v časovém limitu deset hasičů ukončilo závod diskvalifikací. Mezi nimi byla i jediná soutěžící žena-začátečnice, třiadvacetiletá Markéta Gregušová SDH Němčice, která po slibném začátku nezvládla narůstající náročnost celé soutěže.

Po závěrečném výstupu po 183 schodech na podestu rozhledny vypnutím časomíry byl závod ukončen.

V letošním roce se soutěže účastnilo 47 hasičů z celé České republiky, a to 32 profesionálních z HZS a 15 ze SDH. Tito byli rozděleni podle věku do tří kategorií: A (18-34 let), B (35-44 let) a C (nad 45 let) + začátečnice.

Ústí nad Orlicí mělo dva zástupce, a to Jiřího Mikuleckého z HZS kategorie B a Miroslava Hájka z SDH kategorie A, který skončil na celkově 27. místě. Všeobecným zklamáním byla neúčast nejtvrdšího hasiče na světě, ústeckého rodáka, několikanásobného Mistra světa, Evropy a ČR, Lukáše Nováka (nyní člena HZS hl. města Prahy).

V jednotlivých kategoriích bylo následující pořadí: A = Petr Moleš, Vít Malenovský, Michal Brousil, HZS JČK, B = Jiří Mikulecký, Petr Svatek, HZS Havlíčkův Brod, Michal Přecechtěl, HZS Olomouc, C = Daniel Kouřil, HZS SŽDC Česká Třebová, Petr Pecka, HZS JČK, Josef Frýdl, HZS Zlín.

Celkové pořadí bylo následující:

1. místo Petr Moleš (kat. A) z HZS JMK Hodonín s časem 4:31,84 minut, 2. místo Vít Malenovský (kat .A) z HZS JMK s časem 4:33,65 minut, 3. místo Jiří Mikulecký (kat. B) z HZS Ústí nad Orlicí s časem 4:36,91 minut.                                                                

Reklama

Výběr článků

Načítám