Hlavní obsah

Cílem Mekky varhaníků je zvýšit konkurenceschopnost českých hudebníků ve světě

Novinky, Dana Ehlová

Již počtvrté se uskuteční mezinárodní mistrovské varhanní kurzy Mekka varhaníků, které založil profesor Jaroslav Tůma s asistentem Pavlem Svobodou. Letošní ročník proběhne od 14. do 18. července a otevře ho zahajovací koncert v kostele Povýšení svatého Kříže v Doubravníku.

Foto: Mekka varhaníků (archiv)

Historicky velmi cenný nástroj postavený roku 1760 brněnským varhanářem Janem Výmolou v kostele Povýšení svatého kříže v Doubravníku.

Článek

Úvodní koncert se uskuteční v neděli 14. července a vystoupí na něm Stefan Baier, vynikající varhaník, profesor a rektor Hochschule für Kirchenmusik v Regensburgu, který následně povede i výuku během mistrovských kurzů. Spolu s ním zahrají Kristýna Konečná Kosíková (cembalo, clavisimbalum) a Martin Hroch (cembalo).

Zazní skladby Erbacha (1570-1635), Frescobaldiho (1583-1643), Paisiela (1740-1816) a Royera (1705-1735). Začátek byl stanoven na 18 hodin.

„Součástí letošních kurzů a úvodního koncertu je i představení nového CD nahraného na doubravnických varhanách, jehož hlavním protagonistou a interpretem je Stefan Baier, profesor varhan a rektor Vysoké katolické hudební školy v bavorském Řezně. Jedná se na Výmolových varhanách restaurovaných Daliborem Michkem už o třetí CD titul, z toho na dvou je zaznamenána hra varhaníků z ciziny,“ doplnil informace profesor Jaroslav Tůma.

Mekka varhaníků 2019

Na individuálních lekcích pro účastníky kurzů se v tomto roce budou podílet Martin Hroch (JAMU v Brně), Pavel Svoboda, Kristýna Kosíková a Jaroslav Tůma (HAMU v Praze). Jako host povede výuku také již zmiňovaný Stefan Baier.

Účastníci Mekky varhaníků budou mít ke cvičení i výuce k dispozici kromě unikátních Výmolových varhan v kostele i další špičkové nástroje - dvoumanuálové cembalo Vyhnálek, jednomanuálové cembalo Vyhnálek, klavichord Schiedmayer 1787 a pianoforte McNulty.

Slovo zakladatele

Kurzy Mekka varhaníků se konají už po několik sezon na významných varhanách Čech i Moravy. V Doubravníku už potřetí. Cílem není masová účast těch, kdo vrhnou na nástroj letmý pohled, sáhnou si na klávesy a podiví se, jak omezený je rozsah pedálu. Ani rejstříků zde ostatně není ohromující počet. Jenže zvukově i technicky, nehledě na peníze, se jedná o unikát, jaký překvapí a pozitivně osloví odborníky z celé Evropy.

„Náš varhanní region je totiž unikátní. Pokud se někde podaří varhany restaurovat tak kvalitně jako v Doubravníku, naskýtá se ideální příležitost pro organizování kurzů, kterých se mohou zúčastnit zájemci schopní a ochotní tak výjimečný nástroj opravdu dokonale rozeznít. Není to totiž vůbec jednoduché. I ve specializovaných školách, jako jsou například konzervatoře, se bohužel mladí adepti varhanního umění s podobnými nástroji běžně vůbec nesetkají,” uvedl Tůma.

„Jedině všestranně kvalifikovaní jedinci schopní hrát i na historické varhany mají dnes šanci uplatnit se i v mezinárodním měřítku. Taková je dnešní doba. Vyžaduje i v uměleckých oborech velkou šíři vědomostí i praktických dovedností. Kdo sedí za pecí, nemá v budoucnu šanci,” konstatoval profesor.

„Kurzy Mekka varhaníků pořádáme tedy hlavně proto, aby ti aktivní mladí varhaníci mohli konkurovat světu, ať již na koncertech, tak na mezinárodních hudebních soutěžích. Rozšířením jejich specializace je i možnost hrát na našich kurzech pod odborným vedením i na další klávesové nástroje, jejichž ovládání s varhanami úzce souvisí, tedy na kladívkový klavír, klavichord a různá cembala," vysvětlil Tůma.

Projekt pořadatelsky zajišťuje Kateřina Zahradníčková - Voor Kunst & Taal. Partnerem kurzů je již tradičně AMU v Praze a opět je finančně podpořil Jihomoravský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám