Hlavní obsah

Cibulka je nejstarší pražskou rozhlednou, bývalý skvostný areál podléhá zkáze

Novinky, Vratislav Konečný

Třináct metrů je vysoká nejstarší pražská rozhledna. Vyhlídkovou věž Cibulku na táhlém hřbítku lesoparku v Košířích nechal postavit roku 1820 biskup Leopold Thun-Hohenstein (zemřel roku 1826). Kamenná věž s vnějším schodiště byla spolu Čínským pavilonem a umělou zříceninou ozdobou parku Cibulka.

Foto: Vratislav Konečný

Nedávno rekonstruovaná rozhledna Cibulka, Košíře bývaly vsí mimo metropoli, do Prahy to byl odtud celodenní výlet

Článek

Jméno dostala podle původního majitele panství Blažeje Cibulky z Veleslavína. Jeho hospodářskou usedlost biskup odkoupil, nechal přestavět na empírový zámeček s věží, velkým dvorem a okolní pozemek přebudoval na úpravný park. Pokrokový a liberální biskup byl výraznou osobností 19. století.

Biskupovo honosné sídlo hostilo řadu osobností

Z rozsáhlé usedlosti je ruina, zrovna jako z osmibokého Čínského pavilonu, rozhlednu se podařilo v minulých letech rekonstruovat, záchrany se dostalo i umělé zřícenině na jejím úpatí. Cibulka není klasická rozhledna, patří mezi parkové typy.

Najdete zde sochu zvanou Škrtič, v parku bylo plastik více, většina už neexistuje, u silnice z Motola stojí socha Jana Nepomuckého. Jedná se o Malínského kopii Brokoffovy plastiky z Karlova mostu, (1683) která se stala předlohou pro další sochy po celém světě, je jakousi ikonografickou předlohou. U klekátek pod sochou jsou zobrazeny výjevy svržení Nepomuka z mostu. Z rozhledny je částečný výhled na sídliště Řepy, Motol a Kotlářku.  

V bývalém statku, který po smrti biskupa vyhořel, se v poslední době usídlili squatteři, objekt je v žalostném stavu, pach spálené izolace z kabelů vás ze dvora záhy vyžene. A nejen pach. Kdysi za biskupem jezdily význačné osobnosti Českého království.

Čínský pavilón zvaný i Čínský mlýn postavili v roce 1822, uvnitř se nacházely místnosti se zrcadly a lustry ze skleněných perel. Střechu zdobil měděný mandarín se zvonkohrou, zvonečky zvonily za větru, na nedalekém stromě byla zavěšena i Aelova harfa. Objekt je v dezolátním stavu.

Další stavbou je Poustevna, postavená podle německé z Meiningenu. Byla to pouhá atrakce pro návštěvníky parku, v ní měly být dvě dřevěné sochy, přesný popis není znám. Existuje verze, že stojící udělovala poslední pomazání ležící, jiná tvrdí, že ležící četla bibli, druhá kynula návštěvníkovi ke vstupu do poustevny.

Park byl ozdoben dřevěným rysem v koruně stromu, hlídacím psem Kerberem, sochami čtyř Číňanů, Laákonem ovinutým hady a mnoha pískovcovými plastikami. Některé z plastik se dostaly po roce 1960 do depozitáře Muzea hlavního města Prahy – mandarín z Čínského pavilonu, Žena a Zahradník…

U opraveného rybníčku nedaleko polozříceniny stojí Diana, v severní části parku Cibulka Toskánský sloup, postavený na památku návštěvy císaře Františka I.

Přes Vidouli do Motola

Bývalý lesopark je značně zanedbaný, i když jsou snahy o jeho údržbu. Leží pod jedinou ještě nezastavěnou pražskou stolovou horou Vidoulí, s níž mají developeři, jen co dostanou zelenou, dalekosáhlé úmysly.

Přes Vidouli se dá sejít neznačenou cestou k Cibulce, můžete také jet motoráčkem pražským Semmeringem z Knížecí směrem na Hostivice, zastávka Cibulka. Dále autobusem č. 123 z Knížecí na Kavalírku, nebo tramvají č. 9 od Anděla směr Řepy.

Reklama

Výběr článků

Načítám