Hlavní obsah

Chystáte se na Klatovsko? Tato místa byste neměli vynechat

Novinky, Jitka Mlčáková

Nádherná přírodní scenérie, tvořící národní park Šumava, stejnojmenná chráněná krajinná oblast a velké množství přírodních památek a rezervací, to je Klatovsko. Tato oblast je krásná ve všech ročních obdobích.

Foto: CBS Flying team

Klatovy

Článek

V zimě je rájem lyžařů, milovníků bílé stopy a zimních radovánek, na podzim a na jaře je ideální pro pěší turistiku a v létě horská oblast a husté lesy poskytují turistům a cyklistům naději, že zde v parných dnech najdou ochlazení.

Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero byla založena k ochraně šumavských ledovcových jezer – šumavská jezera jsou jediná jezera ledovcového původu na území České republiky. Příkré skalní stěny u Černého a Čertova jezera jsou jediným místem na Šumavě, kde každoročně vznikají sněhové laviny. Ze Špičáku je to po naučné stezce k Čertovu jezeru 2,5 km a dále 3 km k Černému jezeru, cesta není náročná a zvládnou ji i děti. Kdo by si však chtěl v horkých letních dnech smočit v některém z jezer nohy či se osvěžit koupelí, má smůlu, koupání v jezerech je přísně zakázáno.

V národním parku Šumava nedaleko obce Prášily se na vrcholu Polední hory nachází rozhledna Poledník, pokud se budete chtít pokochat krásným kruhovým rozhledem na celou Šumavu, musíte vystoupat do výšky 37 metrů po 227 schodech. Za dobré viditelnosti lze spatřit i Alpy.

Kdo by měl dost putování po horách, může se vydat do malebné pošumavské krajiny, kde se nad řekou Otavou vypíná nejrozsáhlejší hradní zřícenina v Čechách – hrad Rabí. Rabskou dominantou je mohutná obytná věž (donjon), z níž lze shlédnout na celý Prácheňský kraj, a mnohá překvapení skrývají hluboká sklepení.

Nejvýše položený královský hrad v Čechách opředen mnoha pověstmi, to je Kašperk. Během sezóny se zde pro návštěvníky pořádá mnoho kulturních a zábavných akcí.

Mezi městy Klatovy a Sušice na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou vás mile překvapí středověký gotický hrad z přelomu 13. a 14. století s ojedinělým kamenným mostem - Velhartice. Jedná se o dispozičně ojedinělou hradní stavbu, kterou tvoří zřícenina starého gotického paláce Rajského domu, obranná věž Putna a mohutný kamenný most se čtyřmi lomenými oblouky. V roce 1627 byl k Rajskému domu připojen pozdně renesanční zámecký palác, Huertovo křídlo.

Na Klatovsku byste neměli opomenout navštívit samotné město Klatovy, jehož bohatá historie sahá hluboko do minulosti. Dominantou města je Černá věž vysoká 81 metrů, na ochoz v pátém patře vede 226 schodů. Odměnou za namáhavý výstup je krásný výhled na okolí, za jasného počasí i na vzdálené šumavské vrchy.

Prohlídku města obohatí návštěva barokní lékárny „U Bílého jednorožce“. Tato unikátní expozice lékárenství mapuje vývoj tohoto „řemesla“ od roku 1776 až do roku 1966.

Oko návštěvníka také přitahují měšťanské domy se zachovalými fasádami. To jsou jen střípky z krás, které zde můžete spatřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám