Hlavní obsah

Chystají se návrhy na podobu památníku veteránů v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z celkem sedmnácti odevzdaných portfolií vybírali porotci další účastníky do dvoufázové výtvarně-architektonické soutěže na budoucí podobu památníků veteránů. Ke čtyřem umělcům, které město Ostrava již dříve oslovilo přímo, byli vybráni další čtyři.

Foto: Josef Zajíc

Pohled na park Čs. letců v Ostravě na ulici 30. dubna

Článek

Svůj návrh do první fáze soutěže odevzdá dohromady osm jednotlivců nebo týmů. 

Památník bude určen všem padlým vojákům, které nyní připomínají jiné památníky a pamětní desky, ale současně i novodobým veteránům, kteří v posledních dekádách plní a budou plnit své úkoly na zahraničních misích.

Pietní místo bude stát v nedávno rekonstruovaném parku Čs. letců na ulici 30. dubna v Moravské Ostravě a Přívozu.

Hotovo by mělo být do října příštího roku. Devítičlennou porotu, která bude návrhy hodnotit, tvoří zástupci města Ostravy, Moravskoslezského kraje, městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, zástupci Armády České republiky a odborníci.

„Rada města schválila návrh poroty. Jako zadavatel jsme přesvědčeni, že další účastníky vybrala porota tak, aby v soutěži byly zajištěny nejen přístupy, ale zejména otevřené myšlení odpovídající zadání. Zvolených osm jednotlivců a týmů předloží do 3. září své návrhy na podobu památníku veteránů v Ostravě. Následně o nich bude rozhodovat porota a určí ty účastníky, kteří budou vyzváni, aby dopracovali svůj návrh pro druhou fázi soutěže. Vítěz bude vybrán do konce letošního roku,” uvedla resortní náměstkyně primátora města Ostravy a členka poroty Zuzana Bajgarová.

Pietní místo bude důstojně připomínat všechny veterány, kteří již bojovali, bojují nebo budou bojovat za naši svobodu a demokracii. Památník by měl prokazovat respekt jejich práci, při které často riskují své zdraví a životy. Cena památníku nemá překročit 3,5 milionu korun.

Oslovení umělci a umělkyně:

Ondřej Bělica - absolvent Akademie výtvarného umění VUT v Brně

Pavla Sceránková - absolventka Akademie výtvarného umění v Praze

Kateřina Šedá - absolventka Akademie výtvarných umění v Praze

Jan a Petr Stolínovi - sochař, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze; architekt, Fakulta aritektury VUT v Brně.

Vybraní na základě doporučených portfolií:

Vojtěch Míča - vedoucí ateliéru figurálního sochařství a medaile na           Akademii výtvarných umění v Praze

Viktor Kákoš a Matouš Lipus - architekt Fakulty architektury ČVUT v Praze a sochař Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Jan Šnéberger a Martin Kubica - absolventi ateliéru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity

Diana Winklerová a Petra Vlachynská - absolventky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

Reklama

Výběr článků

Načítám