Hlavní obsah

Chystá se obnova běžeckého okruhu v Porubském lese poblíž planetária

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lokalitě Porubský les v Ostravě-Porubě bude letos obnoven běžecký okruh nepravidelného tvaru o délce 900 metrů. Jeho realizace začne na jaře a hotovo má být do konce roku.

Foto: Josef Zajíc

Běžecký okruh u Planetária v Ostravě. Planetárium. Vizualizace: MMO.

Článek

V lokalitě se již běžecký okruh nacházel, ale postupně se stezka ztratila. Bude vybudován zcela nový běžecký okruh, který poslouží jak sportovcům, tak rekreačním běžcům.

Okruh bude vybudován jihovýchodně od Planetária, kam dojíždí z Ostravy-Poruby městská hromadná doprava. Autobus linky 90 vyjíždí ze zastávky Poruba - vozovna a dojíždí přímo k Planetáriu.

Okruh se bude s maximální ohleduplností vyhýbat vzrostlým dřevinám. Povrchovou vrstvu okruhu bude tvořit směs pilin a písku s podkladem pro odvodnění. Zvýšené obruby budou z modřínového dřeva. Toto řešení eliminuje riziko poškození kořenového systému.

„Podobu a funkčnost běžeckého okruhu jsme od začátku konzultovali s ostravskou tělovýchovnou jednotou Liga stovkařů, protože její členové lokalitu znají, běhají tam a cvičí. Věřím, že běžecký okruh a cvičební prvky budou využívány nejen sportovci, ale záměr je nalákat i veřejnost a děti ze škol z nejbližšího okolí," informovala Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora pro životní prostředí.

Modřínové dřevo je použito i pro výrobu mobiliáře a drobných prvků sloužících ke cvičení a protažení. Návštěvníci lokality budou mít k dispozici ručkovadlo, pět hrazd, čtyři fitness lavice, pět kusů různých překážek, pět laviček a na rovném úseku bude vyznačena trasa pro člunkový běh.

Trasa a mobiliář budou doplněny panely, na kterých budou informace o použití jednotlivých cvičebních prvků. Podél okruhu bude označen tabulkami počet uběhnutých metrů.

„I přesto, že nový běžecký okruh bude součástí lesa, byly nad rámec povinností posouzeny větší dřeviny v trase okruhu. Dohromady se jednalo o 480 stromů. Káceno bude 74 stromů, přičemž u 45 z nich je to ze zdravotních důvodů - jedná se o stromy uschlé, s narušeným kmenem, s dutinou a podobně. Ke kácení těchto dřevin by došlo i bez ohledu na realizaci projektu.

Návrh je vytvořen s ohledem na charakter lesního prostředí tak, aby působil přirozeně a zároveň naplňoval rekreační funkci území. Rozpočtové náklady projektu, který se bude realizovat na území dvou městských obvodů Ostrava-Poruba a Ostrava-Krásné Pole, jsou 8,75 milionu korun s DPH," dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám