Hlavní obsah

Chválenice ovládla vůně jehličí a svařeného vína

Novinky, Jiří Sankot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Chválenicích se do druhé poloviny přehoupl první ročník předvánočního kulturního cyklu Chválenický advent. Jedenáct adventních akcí pomáhá dětem z Chválenic, Želčan, Chouzov a z dalších vsí v okolí zpříjemnit si čekání na vánoční svátky a zároveň dává příležitost společně se bavit a tvořit.

Foto: Jiří Sankot

Dne 8. prosince uspořádaly ve chválenickém kulturním domě Na Radosti spolky Ulita na statku a Český svaz žen velké mikulášské odpoledne pro děti.

Článek

Cyklus předvánočních akcí organizuje několik spolků z Chválenic, Želčan a Chouzov, společně s Římskokatolickou farností Starý Plzenec a chválenickou školou, za podpory obce Chválenice.

První akce proběhla již 24. listopadu. Český svaz žen pozval děti na adventní dílny, které se konaly v klubovně SDH Chválenice. Vyhřátou místnost v patře hasičské zbrojnice provonělo čerstvého chvojí, ale i káva a sladkosti. Maminky se spolu s dětmi pustily do výroby adventních věnců, ozdob a perníčků.

Období adventu bylo ve Chválenicích přivítáno o týden později, 1. prosince. Den před první adventní nedělí se děti z Chválenic, Želčan a okolí sešly na chválenické faře. Vedle věnců mohly tentokrát vyrábět svícny, přáníčka a lucerničky. Když se začalo stmívat, byl u Velkého rybníka na okraji Chválenic připraven program s rozsvícením vánočního stromu. Kdo chtěl, mohl přijít v průvodu s lampičkou, kterou si vyrobil na faře.

Rybník je místem, kde se Chváleničtí tradičně scházejí. V minulosti zde byla postavena velká dřevěná pergola. Zatímco děti  nyní pod přístřeškem opět tvořily, rodiče postávali s horkými svařáky kolem. Opodál stál chválenický vánoční strom a čekal na své rozsvícení. Pozornost zvědavých dětí zatím budil betlém postavený u kmene stromu.

Po setmění se konečně vánoční strom rozzářil spoustou barevných světel. Lidé z Chválenic a Želčan, kterých se sešlo velké množství, utichli. Shromážděné na místě přivítal starosta obce Chválenice Ing. Pavel Kvídera. Popřál všem poklidný advent a pohodové vánoční svátky, a zároveň všechny pozval na další akce Chválenického adventu. Poté skupina dětí pod vedením Jitky Jiříkové zazpívala několik hezkých vánočních písniček.

Třetí týden Chválenického adventu přichystal pro děti v Kulturním domě Na Radosti ve Chválenicích Zábavné odpoledne s Mikulášem, čerty a anděly. Akci společně pořádaly chouzovský spolek Ulita na statku a Český svaz žen ve Chválenicích. O mikulášské odpoledne byl velký zájem. Malé i větší děti byly formou soutěží, her a tance vtaženy do pohádkového představení Andílek jde poprvé do světa. Čekala je pochopitelně také mikulášská nadílka a diskotéka.

Můžeme se těšit ještě na šest dalších adventních akcí. Dvě z nich pořádá Základní a mateřská škola ve Chválenicích. V pátek 14. prosince od 17 hodin proběhne v kulturním domě Na Radosti vánoční besídka a v pondělí 17. prosince od 16 hodin budou mít žáci koncert v barokním kostele sv. Martina.

V sobotu 15. prosince od 16 hodin bude u Velkého rybníka probíhat další odpoledne s dílničkami, zpíváním a předvánoční nadílkou, Ježíškův pomocníček. 24. prosince bude Chválenický advent zakončen dvěma akcemi – ve 14 hodin společným zpíváním koled na želčanské návsi, organizovaným želčanskými hasiči, a přesně o půlnoci tradiční půlnoční mší v kostele sv. Martina.

Největší událostí zřejmě bude hudební představení staroplzeneckého Živého Betléma, které proběhne na farním dvoře ve Chválenicích v sobotu 22. prosince od 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám