Hlavní obsah

Chutě Moravy směřují do televizní sítě 3SAT

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská televize ORF natáčela ve Zlínském kraji záběry do pořadu Der Geschmack Europas (Chuť Evropy). Díl tohoto pořadu věnovaný Moravě bude odvysílán na počátku listopadu tohoto roku v televizním vysílání sítě 3SAT.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Kroměříž - pohled z věže Arcibiskupského zámku

Článek

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy ve spolupráci se Zahraničním zastoupením CzechTourism ve Vídni připravila v součinnosti s partnery v regionu podmínky pro několikadenní práci pětičlenného televizního štábu. Využita byla i metodická pomoc filmové kanceláře Zlín Film Office.

Štáb dostal nabídku výběru řady možností a lokací k pořízení záběrů, nakonec se filmaři na Východní Moravě zaměřili zejména na využití švestek v regionální gastronomii od sušení a výroby povidel až po tradiční slivovici. Chutě Východní Moravy pak v pořadu doplní polévka kyselice, valašský vdolek známý také pod označením valašský frgál, tentokrát s náplní ze švestkových povidel, a kachna pečená s jablky. 

Natáčelo se v Modré u Velehradu, ve Vizovicích (jak v areálu R. Jelínek, tak v místních švestkových sadech), ve Valašské Dědině v Rožnově pod Radhoštěm.

Vizovice v době Trnkobraní předvedly  tradiční košt slivovice, pěstitelskou palírnu, švestkové sady, kde postupně dozrávají různé odrůdy švestek. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm bylo před zraky televizního štábu připraveno sváteční menu: valašská kyselice, valašský vdolek s povidlovou náplní a pečená kachna. Konzultaci k výrobě švestkových povidel v domácích podmínkách moderátor pořadu Lojze Wieser absolvoval v Holešově v historické kovárně.

Kromě "švestkového tématu", štáby využil možnost natáčet v Kroměříži jeden z dílů pořadu, který bude věnován roku 1848, kdy v Kroměříži zasedal rakousko-uherský Říšský sněm. Byly pořízeny záběry z Arcibiskupských sklepů, z nádvoří i věže Arcibiskupského zámku

Reklama

Výběr článků

Načítám