Článek
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy ve spolupráci se Zahraničním zastoupením CzechTourism ve Vídni připravila v součinnosti s partnery v regionu podmínky pro několikadenní práci pětičlenného televizního štábu. Využita byla i metodická pomoc filmové kanceláře Zlín Film Office.
Štáb dostal nabídku výběru řady možností a lokací k pořízení záběrů, nakonec se filmaři na Východní Moravě zaměřili zejména na využití švestek v regionální gastronomii od sušení a výroby povidel až po tradiční slivovici. Chutě Východní Moravy pak v pořadu doplní polévka kyselice, valašský vdolek známý také pod označením valašský frgál, tentokrát s náplní ze švestkových povidel, a kachna pečená s jablky.
Natáčelo se v Modré u Velehradu, ve Vizovicích (jak v areálu R. Jelínek, tak v místních švestkových sadech), ve Valašské Dědině v Rožnově pod Radhoštěm.
Vizovice v době Trnkobraní předvedly tradiční košt slivovice, pěstitelskou palírnu, švestkové sady, kde postupně dozrávají různé odrůdy švestek. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm bylo před zraky televizního štábu připraveno sváteční menu: valašská kyselice, valašský vdolek s povidlovou náplní a pečená kachna. Konzultaci k výrobě švestkových povidel v domácích podmínkách moderátor pořadu Lojze Wieser absolvoval v Holešově v historické kovárně.
Kromě "švestkového tématu", štáby využil možnost natáčet v Kroměříži jeden z dílů pořadu, který bude věnován roku 1848, kdy v Kroměříži zasedal rakousko-uherský Říšský sněm. Byly pořízeny záběry z Arcibiskupských sklepů, z nádvoří i věže Arcibiskupského zámku