Hlavní obsah

Christian Dumard, odborník na navigaci na moři, bude přednášet pro Jachtařskou akademii

Novinky, Kateřina Martykánová

Navigační přístroje, navigační omyly i konkrétní příklady přímo ze závodů si pro své české publikum připravil francouzský expert na weather routing a analýzu počasí Chrisitan Dumard. Na přednášku zve Jachtařská akademie v úterý 21. ledna od 18:30 hodin do prostor Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Foto: Jachtařská akademie
Článek

Jachtaři i zájemci z řad veřejnosti mají nevšední možnost setkat se se světovým odborníkem v oblasti předpovídání počasí pro závodní jachting. Christian Dumard po roce přijíždí do Prahy, tentokrát s přednáškou Navigace na moři a příprava weather routingu pro světový rekord.

„Tento výjimečný host má za sebou dvacetiletou praxi ve weather routingu a analýzách počasí před závody. Spolupracuje s jachtařskými týmy i s pořadateli závodů po celém světě,“ uvádí Zdeněk Sünderhauf z Jachtařské akademie, která Dumardovu přednášku pořádá. „Posluchači se tak mohou těšit na opravdu zasvěcené informace.“

Řeč bude o tom, jak funguje navigace, jaké jsou její limity nebo jaké jsou nejlepší navigační přístroje. Dumard také uvede příklady metodologie navigace a zmíní nejčastější navigační omyly. Ze své praxe se podělí o dva zajímavé navigační příklady ze závodu Brest Atlantiques, asi 14 tisíc mil dlouhého závodu trimaranů, který vede z francouzského Brestu do Rio de Janeira, Kapského města a zpět do Brestu.

Dalším praktickým příkladem bude cesta francouzského námořníka Francise Joyona,který právě v těchto dnech usiluje o překonání rekordu na trase Hongkong – Londýn. Trasa kopíruje slavnou Clipper Route, po které dříve rychlé klipry dovážely do Evropy čaj.

Přednáška se uskuteční v úterý 21. od 18.30 hodin v budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (Hlavova 8) a je třeba se na ni předem přihlásit na www.jacht-akademie.cz/aktivity/novinky/125-prednaska-navigace-na-mori-a-priprava-wearther-routingu/. Vstupné pro veřejnost je 300 Kč, pro držitele závodní licence ČSJ, studenty a zaměstnance UK je cena 150 Kč.

Christian Dumard je náruživý jachtař, milovník jachtingu a expert na routing.

Jezdil za FORUM SAILING TEAM (mistr světa ve třídě Mumm 36 v roce 1995, vítěz závodu Quebec-St. Malo v roce 1996). V týmu SÈTE vyhrál Tour de France à la Voile v roce 1988 a působil ve skupině MARC PAJOT CANAL + v Americkém poháru v letech 1994–1995

Posledních 20 let se věnuje analýze počasí a routingu pro závodní lodě (Trophée Jules Verne, Volvo Ocean Race, Figaro, Route du Rhum,…). V roce 2010 stál u zrodu společnosti Great Circle, která poskytuje vysoce kvalitní meteorologické služby a data pro závodní lodě i závodní organizace.

Spolupracuje na významných událostech jako jsou Volvo Ocean Race a Vendée Globe. V Great Circle vyvinuli nové nástroje na sledování povětrnostních podmínek pro každou loď s možností předcházet špatným podmínkám, do kterých by se lodě mohly dostat. Great Circle také pomáhá organizátorům závodů při rozhodování o výběru vhodné trasy v závislosti na očekávaném vývoji větru.

Působí stále jako router mnoha zaoceánských závodníků. Čtyři roky působil jako týmový manažer projektu SODEBO VOILE a pracoval pro ABSOLUT DREAMER na Novém Zélandu. Byl to on, kdo naváděl Tomase Covilla při jeho mnoha sólových rekordech a spolupracuje s mnoha závodníky tříd Mini nebo Figaro, např. s Milanem Koláčkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám