Hlavní obsah

Chovatelský úspěch Zoo Brno – dvojčata levharta cejlonského

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Po 17 letech, kdy se v Zoo Brno vystřídalo devět levhartů cejlonských, se dostavil významný úspěch. Dvojice před pár dny narozených mláďat se má čile k světu.

Foto: Zoo Brno

Nayana

Článek

Dvojčata, která se narodila v noci z 20. na 21. listopadu, jsou vitální, pravidelně pijí, kritické období však nemají zdaleka za sebou. Šestiletá samice Nayana se o dvojčata od první chvíle stará.

„Mám nesmírnou radost, že se nám po mnoha letech narodily velké kočky. V poslední době jsme pro to dělali maximum a jsem rád, že se projevila skvělá práce chovatelů i všech dalších lidí okolo,” vyjádřil se ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Nayana a Daan přišli do brněnské zoo v roce 2013 jako dvouletí, tedy pohlavně nedospělí. Jak vidno vytvořili kompatibilní i stabilní pár, který nyní přivedl vzácné přírůstky. Teoreticky samci dospívají v 2,5 letech, samice kolem tří let, ve skutečnosti úspěšná reprodukce začíná až kolem čtvrtého roku.

„Mláďat tohoto poddruhu levharta se nerodí mnoho (kromě brněnské zoo zaznamenaly v posledních 12 měsících porod jen tři další instituce), už samotné zařazení Nayany a samce Daana mezi reprodukce schopné mladé levharty je pro program významné,” vysvětlila kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Ve volné přírodě se levharti cejlonští vyskytují na ostrově Srí Lanka, podle odhadů IUCN (Mezinárodní svaz ochrany přírody) jich zde zbývá jen něco mezi 750 a 900 jedinci, poddruh je veden na Červeném seznamu jako ohrožený.

Na populace všech poddruhů levhartů je vyvíjen obrovský tlak především kvůli ilegálnímu lovu pro trofeje, potřeby místních náboženství nebo lidové medicíny. V hustě obydlené jihovýchodní Asii představují problém i konflikty s obyvatelstvem.

Typickým znakem levhartů jsou černé skvrny na rezavě hnědé srsti. Každý je jedinečný, neexistují dva se stejnou kresbou. Nápadný je také pohlavní dimorfismus. Výrazně drobnější samice váží okolo 30 kilogramů, u samce se váha může zastavit na hodnotě 65 kilogramů.

Chov levhartů cejlonských je v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) řízen jako EEP (Evropský záchovný program), ve kterém je celkem 69 zvířat. Kromě Zoo Brno se jejich chovem zabývá také Jihlava a Ostrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám