Hlavní obsah

Chomutovský zoopark je ideální výletní místo pro rodiny s dětmi

Novinky, Vratislav Konečný

Nenajdete tu lvy ani tygry, nemají slony ani hrochy, cizokrajné pavilony. Zvířena spíše domácí, tedy pomineme-li tulení rodinku či stále dovádivé opice. Přes 160 živočišných druhů dokáže i tak zaujmout, a hlavně se tu vyřádí děti. Park má řadu hřišť, stále obsazených, odtud se těm menším nechce.

Foto: Vratislav Konečný

Ve skanzenu u zooparku

Článek

Podkrušnohorský zoopark otevřeli v roce 1975, má už něco za sebou. Nepředhánějí se tu v množství atrakcí, výběhy jsou poměrně rozsáhlé, jak u vodního ptactva, které má svůj rybník kousek od vchodu, tak i třeba u opic, nebo kopytníků.

Jdete si kolem, žádná honička, abyste vše stihli, a při členitosti terénu a rozlehlosti areálu najednou zjistíte, jak čas letí.

Když se zmije páří

Třebaže pavilon plazů není nijak velký, žádní kajmani či anakondy, tak je určitě zajímavé pozorovat páření zmije obecné, malý černý samec dobývá o dost větší hadici s charakteristickou kresbou na kůži.

Uvidíte také zmiji růžkatou, množství užovek a ještěrek.

Kočkovité šelmy zastupuje například kočka divoká nebo rys karpatský. Mají tu i největšího evropského kopytníka zubra, uvidíte také koně Převalského.

A spali jako Karafiátovi Broučci

Tulení rodinka měla siestu, doslova chrápala, čumilové nečumilové, pak najednou všichni na ploutve a už se to rejdilo ve vodě. Třebaže jim neustále proudí do bazénu voda, jejich koupaliště moc čistě nevypadá.

Medvědi to také měli „na háku“, pohodili se ve výběhu a měli zřejmě medové méďové sny. Ale jeden si vzpomněl, jak chutná masíčko...

Naproti jejich domovině se nachází lanové centrum, neustále obsazené.

U některých zvířat musíte pátrat po místě momentálního pobytu. Zatímco kozy v ohradě zaregistrujete hned, jednak pro pronikavé mečení, jednak pro nepřetržité pobíhání, pokud se nepodíváte pozorně do korun stromů nad nimi, myslíte, že avizovaní mývalové někam zdrhli. Kdepak, už měli toho mečení dost a spí ve větvích.

Nádherný je sad starých kaštanů, stojí v něm i torzo kmene táty všech maďalů, přímo velestrom.

Pokud vás bolí nožičky, nebo ratolesti spustí obvyklé - „Kdy už tam budem“ - můžete se svézt vláčkem Amálkou. Občerstvení jsou tu také, hlady žízní nezesnete.

V další části najdete třeba velbloudy nebo vlky, součástí parku je také jízdárna a starý statek.

Větrný mlýn v Chomutově, kdo by to řekl...

Další částí je eurosafari a skanzen Stará Ves. Tady je asi největší atrakcí větrný mlýn holandského typu přenesený z německého Krušnohoří a velká roubená stavba s expozicí výroby dřevěných hraček, charakteristických pro oblast a včelařství. U budovy stojí repliky úlů, ve statku nedaleko je expozice, jak se žilo před vpádem mobilní civilizace.

Na stránkách parku najdete i časy komentovaných prohlídek ve skanzenu a časy krmení zvěře. Psi na vodítku mají vstup zdarma.

Vedle parku se nachází proslulé koupaliště Kamencové jezero, v nedalekém Jirkově zámek Červený hrádek. Do historické Kadaně, kde otevřeli muzeum čarodějnic, to máte 12 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám