Hlavní obsah

Chomutováci, co žijí své sny, uspořádali akci (nejen) pro rodiče s dětmi

Novinky, Vladimír Uhlíř

V neděli 27. července od 15 hodin se na Hřebíkárně v Bezručově údolí v Chomutově sešli starší i mladí a rodiny s dětmi, aby zde strávili příjemné odpoledne nazvané Chomutováci, co žijí své sny. Akci pořádal Spolek přátel Evropy a politické hnutí Otevřená radnice Chomutov.

Foto: Vladimír Uhlíř

Ing. Oldřich Moravec – předseda Spolku přátel Evropy

Článek

Spolek přátel Evropy se v Chomutově etabloval jako pořadatel velmi zajímavých diskuzních setkání s významnými osobnostmi české kultury, politicky, uměleckého i vědeckého světa s evropským přesahem. 

Toto odpoledne na Hřebíkárně bylo připraveno jako představení se politického hnutí Otevřená Radnice Chomutov. Proč spojení Přátel Evropy a Otevřené Radnice Chomutov? Protože členové hnutí si myslí, že systém správy věcí veřejných, tak jak je prezentován současnou vládní garniturou jak na celostátní, tak na místní úrovni, má ještě daleko ke stavu v „západních“ zemích Evropské unie. Ale tohle odpoledne vůbec nebylo o politice, nýbrž byl to proud nepřetržité zábavy i poučení. 

Zahájení v režii Ing. Oldřicha Moravce, předsedy Spolku přátel Evropy, bylo ve znamení omluvy za právě spuštěné proudy deště, které vyhnaly rodiny s dětmi ze dvora do sálu restaurace. Změna pořadí jednotlivých čísel programu přivedla před přítomné jako první čarodějku Marcelu Košanovou, která se přes povídání o skřítcích pro děti dostala k tématům obecně lidským. Snad její čáry to způsobily, že během půl hodiny se vyčasilo a obloha rozjasnila.

Následovala píseň Modlitba pro Martu v podání zpěvačky a herečky Jany Zenáhlíkové a slavnostní přípitek členů hnutí Otevřená Radnice Chomutov.

Další host, Dr. Adolf Inneman, vědec a kontraktor NASA, odlehčil formální atmosféře svým optimisticky laděným esejistickým výstupem, ve kterém připomněl historické mezníky v evropských dějinách, v nichž byl vždy nějakým způsobem Český národ přítomen. Zmínil i několik myšlenek Jana Ámose Komenského.

Příjemným zpestřením programu byl písňový blok Jany Zenáhlíkové. Ale to už svítilo sluníčko naplno a na dvoře si hrály děti na pískovišti a prolézačce poté, co sluply cukrovou vatu a zmrzlinu pro ně připravené.

V malém salonku restaurace pro dospěláky vyprávěla a promítala fotky ze své praxe kynoložka a záchranářka Markéta Ledvinková. Dětem pak věnovala památeční diplomy s otiskem tlapky svého věrného psího přítele.

Sérii fotografií z Himalájí, Grónska, Krkonoš, Taurských Alp, Bornea a Malajsie pak prezentoval cestovatel, dobrodruh a horolezec Oldřich Hahn. Fotografie průběžně komentoval svými zážitky z cest.

Lidé odcházeli a jiní přicházeli. Celkem jsme napočítali na dvě stovky účastníků. K sedmé hodině večerní se ti, kteří tu vydrželi, přemístili k ohýnku ve svahu nad Hřebíkárnou, opékali buřty a obyčejně se spolu bavili. Shodli se na tom, že to bylo báječné odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám