Hlavní obsah

Chlapáckého běhu se poprvé účastnily nevidomé a slabozraké děti

Novinky, Vladimíra Krejčí

Dvoukilometrovou trasu horským terénem v okolí Hraběšic na Šumpersku proběhly s pomocí průvodců tři nevidomé a slabozraké děti. Navzdory hendikepu prokázaly, že zvládnou stejnou trať jako jejich zdraví vrstevníci, s nimiž se zúčastnily závodu „Poběž a uvidíš!“.

Foto: Lucie Pešková

K běžcům se připojily také nevidomé a slabozraké děti s průvodci.

Článek

Akce je součástí regionálního krosového seriálu Chlapáckých běhů.

„Málokdo z nás si dokáže představit, jaké to je narodit se nevidomý, přijít či teprve postupně přicházet o zrak. Jedná se o velkou psychickou zátěž jak pro dítě, které touto zkušeností prochází, tak pro celou rodinu. Děti přitom milují pohyb a mnohé z těch, kterým se zrak náhle zhoršil, ještě nedávno aktivně sportovaly. Mohou pak mít pocit, že ztrácejí vše, co dosud měly rády. Chceme jim pomoci vyrovnat se s těžkou životní situací, navrátit jim možnost zúčastnit se sportovní akce a dát jim pocítit sounáležitost s ostatními závodníky, průvodci i přihlížejícími fanoušky,“ vysvětlila Kamila Hlavsová z pořádajícího Centra oční medicíny Ottlens v Šumperku.

Pořadatelé závodu využili zkušeností a pomoci pražské Nadace Leontinka, která věnovala signální vesty pro běžce a jejich traséry, vodicí gumy a také dvojkolo pro čtrnáctiletou slabozrakou běžkyni.

„Tato dívka ještě nedávno na bicyklu jezdila, zhoršující se zrak ji však o milovanou zálibu připravil. Díky tandemovému kolu se k ní teď bude moci vrátit,“ vysvětlila Hlavsová.

„Nikolka běžela s opravdickým nasazením. V jednu chvíli jsem měl pocit, že jsem to já, kdo jí nestačí. Je to správné děvče, má nejen můj obdiv, ale jistě i všech, kdo přihlíželi jejímu velkému sportovnímu výkonu,“ vysekl poklonu hendikepované závodnici šestnáctiletý Štěpán Ott, který si poprvé vyzkoušel roli průvodce.

„Také Hyneček ačkoliv nevidí, šel do závodu naplno, po zásluze si vysloužil povzbuzování a obrovský aplaus v cílové rovince,“ přidala se s postřehem další trasérka, lékařka Lenka Ottová.

Všichni tři zrakově hendikepovaní běžci mají podle Hlavsové obrovskou výhodu, že vyrůstají v láskyplném prostředí, obklopeni rodinami, které jim poskytují zázemí a podporují je v jejich rozvoji.

„Ukázalo se, že rodiče si mohou vzájemně vyměňovat cenné informace a zkušenosti s výchovou zrakově hendikepovaných. Proto bychom rádi podpořili vznik podpůrné komunity nevidomých a slabozrakých dětí a jejich blízkých. Hodláme také nadále pořádat sportovní akce, na kterých se budeme setkávat, ať jsme zdraví nebo hendikepovaní, společně si zasportovat a pobavit se,“ dodala pracovnice zdravotnického centra.

Další závod „Běž a uvidíš!“ plánují organizátoři už na podzim. Vyrazit na trať se chystají také členové šumperské organizace Svazu nevidomých a slabozrakých.

„Uspořádat závod, kterého se kromě tří zrakově hendikepovaných účastnilo dalších 130 běžců, se nám podařilo díky sponzorům. Získali jsme od nich krásné dárky pro soutěžící a příslib pomoci i do budoucna,“ sdělila Hlavsová.

Soutěžící do 14 let uběhli dva kilometry, závodníci v kategoriích junioři, ženy a muži zdolali trať přes devět kilometrů dlouhou s převýšením 425 metrů. Seriál Chlapáckých běhů pokračuje ve středu 21. června závodem Bratrušovské vrchy. Pořadatelskou štafetu převezme od Ottlensu Sbor dobrovolných hasičů Bratrušov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám