Hlavní obsah

Chladnou vodu Čehovického rybníka čeřili účastníci Velikonočního plavání

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po osmé uspořádal na vodní hladině Čehovického rybníka oddíl dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov závod, který je součástí Českého poháru v zimním plavání. Celkově je to ale v historii již 39. ročník zimního plavání na Hané. Všichni plavci i organizátoři se už těšili na teplejší vodu.

Foto: Michal Mucha

Vítězka na trase 750 m Dana Zbořilová (TJ Haná Prostějov) přijímá gratulace.

Článek

Bohužel si musejí ještě chvíli počkat. Počasí je letos trochu chladnější. Na osm desítek plavců z Čech, Slovenska a Polska přijelo změřit své síly do 2,5°C chladné vody. „Když se podívám na počasí, které bylo do pátku a které opět přišlo v neděli, musím vyslovit velikou spokojenost,“ poznamenal ředitel závodu Michal Mucha a dodal s úsměvem: „Vypadá to, jako by někdo nad námi držel ochrannou ruku, protože bylo polojasno, nefoukalo a venku bylo velmi příjemně.“

Závodu se zúčastnilo 20 žen a je potřeba říci, že právě ženy na tratích vévodily. Nejdelší trať 1 km vyhrál Petr Tomášek (Praha), stříbrnou příčku obsadila Aneta Lokajová (Brno) a pro bronzovou medaili si doplavala Iveta Nováková (Pardubice). I následující dvě místa obsadily ženy. Trať na 750 m vyhrála přemožitelka kanálu La Manche a členka pořádajícího oddílu Dana Zbořilová (Prostějov). Pětisetmetrovou trať vyhrála opět žena, a to nadějná plavkyně Renata Nováková (Pardubice).

Nejstarší účastnicí závodu byla Blanka Vyskočilová (1939), pro kterou to byl v letošní zimní plavecké sezóně již patnáctý závod. Nejmladším účastníkem byl David Sebera z I. PKO Praha, který má v rodném listě ročník narození 1998.

Hanáci uspořádali v této sezóně 3 závody, a proto se rozhodli v rámci ČP v zimním plavání motivovat ty, kteří se zúčastnili všech tří závodů a byli nejúspěšnější. „Vyhlásili jsme soutěž Hanácká triáda a nejlepší plavce jsme odměnili po hanácku,“ dodal s úsměvem další přemožitel kanálu La Manche, předseda pořádajícího oddílu a hlavní rozhodčí závodu v jedné osobě, Luděk Coufal. Tuto triádu vyhrála naprosto suverénně pardubická plavkyně Iveta Nováková (SCPAP), druhé místo obsadil Radomír Suchopa a pro bronz si doplaval Jakub Hašek, oba z oddílu FIDES Brno. „Zároveň jsme vylosovali z celkového počtu účastníků triády 3 plavce, kteří obdrželi od nás různé pochutiny,“ doplnil jeho slova organizační manažer oddílu Michal Mucha.

Výbornou atmosféru a úspěšnost závodu dotvořila nejen dobrá organizace závodu, ale i vynikající guláš a makrely, které si všichni pochvalovali při vyhlašování výsledků. Poděkování patří nejen organizátorům, ale i Statutárnímu městu Prostějov za finanční podporu.

Oddíl DZP TJ Haná Prostějov si vede před poslední soutěží v ČP velmi dobře. Je na 4. místě z 30 oddílů, které se poháru v této sezónně zúčastňují. Bohumil Pácl (1940) je v kategorii nad 69 let na třetím místě. Nejlepší plavkyní oddílu je Dana Zbořilová, která se v celkovém hodnocení jednotlivců drží na 20. místě z celkového počtu 456 plavců. V první padesátce jsou i další plavci oddílu – Pavel Horák (31.), Michal Mucha (35.) a Otakar Ježek (49.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám