Hlavní obsah

Chester, město plné strašidel a historických unikátů

Novinky, Dana Ehlová

Tříkilometrové městské hradby tvořící neodmyslitelnou dominantu Chesteru umožňují návštěvníkovi města na pomezí Walesu a Anglie poznat tuto metropoli hrabství Cheshire z nadhledu a objevit díky tomu další místní pozoruhodnosti - hodiny, hrázděné a viktoriánské domy, katedrálu a možná i strašidla.

Foto: Dana Ehlová

Oblouk postavený v letech 1768 až 1969 s městskými hodinami, které ho ozdobily v roce 1897 na počest šedesátého výročí vlády královny Viktorie.

Článek

Duchové a přízraky totiž v Chesteru dávno zdomácněli, což dokazuje i speciální nabídka služeb průvodců po ztemnělém městě, zaměřená na místa s výskytem nadpřirozených jevů. Přestože možná díky své nedostatečně bujné fantazii ani jednoho z více než stovky evidovaných nepotkáte, pobytu litovat určitě nebudete. Osmdesátitisícové město na severozápadě Spojeného království má atmosféru naprosto jedinečnou.  

Počátek historie Chesteru (stejně jako dalších "čestrů" - Winchesteru, Rochesteru atd.) psali Římané, kteří zde na počátku prvního tisíciletí, v roce 79, založili tvrz. Pozůstatky římského osídlení - Roman Gardens, pevnosti zasvěcené bohyni řeky Dee, jsou dnes památkově chráněny a rozkládají se mezi jednou z hradebních bran, tzv. Newgate a řekou.   

Po unikátních, nejcelistvějších a nejzachovalejších hradbách ve Velké Británii lze obejít celé historické centrum města. Právě odtud jsou jako na dlani stylové červenohnědé domy z viktoriánské éry, nesoucí rukopis Johna Douglase, hlavního architekta vévody z Chesteru, blíže centru pak areál opatství, katedrála a v samém srdci města oku lahodící černobílé hrázděné unikáty. Na opačné straně se navíc objevují malebná zákoutí vodního kanálu s hausbóty a loďkami.  

Pomyslným vrcholem hradební procházky je oblouk postavený v letech 1768 až 1969 s městskými hodinami, které ho ozdobily v roce 1897 na počest šedesátého výročí vlády královny Viktorie. Proč se o nich tvrdí, že jsou - po londýnském Big Benu - druhými nejfotografovanějšími v zemi, pochopíte hned, jak se před vámi v plné kráse objeví.   

Až se pohledu na "orloj" nabažíte, vypravte se do ulic. Střed města, chráněný od šedesátých let, bere dech každému, kdo sem zavítá. Zdejší Rows – černobílé hrázděné domy - pocházejí většinou ze 13. století, ale přesto se zachovaly tak, že si turista připadá jako mezi kulisami historického filmu. A což teprve další zvláštnost - takzvané Double Deckers - kryté dvoupatrové promenády nad hlavní třídou s obchůdky, kavárničkami a puby stejně jako v přízemí.  

Úžas budí i katedrála z roku 1093, centrum anglikánské diecéze, dříve kostel benediktýnského opatství. Je zasvěcena Ježíši Kristu a Panně Marii a místo, kde stojí, používali pro náboženské účely už Římané. Svatostánek tu stál pravděpodobně již koncem 2. stol., kdy do Anglie dorazilo křesťanství. Důkazem je kryt římské hrobky nalezený u katedrály roku 1861.

Mezi 7. a 8. stoletím zde vybudovali dřevěný kostel zasvěcený sv. Petru a Pavlu Sasové, kolem roku 900 sem byly přesunuty ostatky saské princezny sv. Werburgy, čímž vzniklo vyhledávané poutní místo. Současnou tvář začal komplex získávat po roce 1260. Dnes patří mezi klasické příklady anglické gotiky, má půdorys kříže, nízké masivní věže a hodně zašpičatělé oblouky. Celkově je katedrála dlouhá 108 metrů, hlavní loď je vysoká 24 a věže 44 metrů.

Malá ochutnávka z několikanásobně nejkrásnějšího města Velké Británie končí. Na největší zoo v zemi, Grosvenor Museum a jiné prostor nezbývá.

Rozlučme se pohledem na nejstarší britskou dostihovou dráhu, v místě bývalého přilivového přístavu, kde se obchodovalo s vínem, fíky a olivovým olejem ze Středomoří. Vítěz dostihu i město samé si náš potlesk zaslouží.  

Reklama

Výběr článků

Načítám