Hlavní obsah

Chemie na Slezskoostravském hradě ukázala, jak zábavná je věda

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slezskoostravský hrad se již pátým rokem proměnil v provizorní chemickou a fyzikální laboratoř a taky v pohádkovou zemi s hravou matematikou. A jelikož byl letošní rok 2011 vyhlášen Mezinárodním rokem chemie, byl tento 5. ročník především dvoudenní oslavou tohoto zajímavého vědního oboru.

Foto: Beáta Sklářová

Chemie na Slezskoostravském hradě 2011 - Michael Londesborough v akci

Článek

Akce Chemie na hradě se uskutečnila ve dnech 24. a 25. června v prostorách Slezskoostravského hradu a všichni návštěvníci této akce, děti, mládež i široká veřejnost, se mohli přesvědčit, že věda je zábava, že chemie, fyzika ani matematika nejsou žádní bubáci a není třeba se jich bát. Přírodní vědy jsou fascinující, barevné, hravé a krásně tajemné. A je radost objevovat, jak to všechno vlastně funguje.

Hlavní atrakcí této dvoudenní akce bylo více než 30 stánků tvořících chemický jarmark s atraktivními experimenty. Současně probíhala řada chemických a přírodovědných her, soutěží a matematických hrátek pro děti i dospělé.

Výbuchy střelného prachu, plameny, zkumavková střelnice a barevné chemické či fyzikální pokusy byly vidět i slyšet, ale kdo si myslí, že se nedá zábavnou formou ukázat matematika, tak se mýlí. Matematiku prezentoval pohádkový svět s kouzelnými zeměmi, kde návštěvníci plněním různých matematických hříček, skládáním origami a dalších úkolů putovali až do tajemné jeskyně osudu, kde se dozvěděli podle svého osudového čísla svou věštbu.

Během obou dnů bylo k vidění také speciální divadelní představení Zásaditý GeO v podání „docentoherců“ z Přírodovědecké fakulty OU. O večerní tečku za celým pátečním dnem se postaral nádherný barevný komentovaný ohňostroj.

Svělou a bombastickou show předvedl Michael Londesborough (britský vědec pracující v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR), který je známým neúnavným popularizátorem přírodních věd. Je naprosto okouzlující, umí nadchnout a strhnout publikum, má vynikající dar řeči, jeho show je nezapomenutelným zážitkem pro odborníky i laiky. Kdo jeho představení neviděl, nechť lituje.

Báječná akce, kterou navštívilo zhruba 4000 návštěvníků, byla vskutku velkolepou oslavou a přehlídkou přírodních věd. Návštěvníkům se akce líbila, což nás těší. Jeden z malých účastníků akce nadšeně zvolal: „To bylo luxusní!“ Ano, souhlasíme, bylo!

Reklama

Výběr článků

Načítám