Hlavní obsah

Chemické Kouzelné dny ve Veselí v tomto školním roce oslovily už 237 žáků

Novinky, Martina Sýkorová

Kouzelné dny v laboratořích, v tomto školním roce s pořadovými čísly čtyři a pět, se na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí uskutečnily ve dnech 10. a 11. ledna.

Foto: Martina Sýkorová
Článek

Kouzelné dny v laboratořích škola organizuje už několik let, v tomto školním roce poprvé s podporou evropských peněz z programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.

A o co vlastně jde? Žáci základních škol Jihočeského kraje absolvují ve Veselí odborný program zaměřený na chemii a potravinářské technologie, kde si zábavnou formou a „vlastnoručně“  vyzkouší, jak zajímavá můžou být pozorování a měření či senzorická hodnocení v chemické, mikrobiologické a technologické laboratoři.  

Žáci základních škol a jejich učitelé stanovovali tvrdost donesených vzorků vlastní vody, barvili plamen různými sloučeninami, zkoumali složení tabákového kouře, pozorovali barevné reakce sloučenin železa, krotili faraonovy hady (efekty směsi sacharózy a hydrogenuhličitanu sodného), zkoumali změny barev přírodních barviv v závislosti na prostředí, testovali citlivost své chutě a čichu při senzorických analýzách, zkoumali kvalitu své výživy a stravovacích návyků, prohlédli si náš malý školní pivovar a mnoho dalšího. To vše pod dohledem odborných učitelů a vybraných žáků školy ve Veselí.

Specialitou Kouzelných dnů v laboratoři je bezpečnostní školení formou Chemického divadla v nastudování školního dramatického kroužku Žádný hwjezdy. Jde o sled humorných scének ukazujících, jak se v laboratořích chovat v souladu s předpisy.  

V tomto školním roce jsme zatím uspořádali pět Kouzelných dnů, kterých se účastnilo 237 žáků a 24 učitelů z 24 základních škol Jihočeského kraje. Podle reakcí zúčastněných žáků i jejich učitelů můžeme konstatovat, že určitě nelitovali, že do Veselí nad Lužnicí přijeli a že se přesvědčili, jak je i z fotografií patrné, že chemie může být velmi zábavná a překvapující. A o to organizátorům tohoto projektu šlo především.

Nejbližší další Kouzelné dny v laboratořích se budou konat v červnu a budou koncipovány jako chemicko-technologický školní výlet. Přihlásit se bude možné přes web školy www.sos-veseli.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám