Hlavní obsah

Chemické, galaktické i gastronomické zážitky v science centrech

Novinky, Alena Lochmannová

O víkendu můžete v českých science centrech rozsvítit zkumavku, stopovat po Galaxii nebo "požít" návykové látky.

Foto: Techmania Science Center

O víkendu můžete v českých science centrech rozsvítit zkumavku, stopovat po Galaxii nebo "požít" návykové látky.

Článek

Tušíte, v co všechno se může ve vašich rukou proměnit obyčejná zkumavka? Odpovědi se vám dostane v libereckém science centru iQLANDIA během experimentálního workshopu Kouzelná zkumavka. Každý víkend v květnu i červnu si zde můžete od 14:00 a 15:00 zhotovit zkumavku, která svítí, mění barvy jako chameleon nebo se chová jako hasicí přístroj.

To ale není vše. Abyste vůbec měli s čím experimentovat, nějakou tu zkumavku si nejdříve sami vyrobíte. Poté na vás v rámci workshopu čeká šest stanovišť s lákavými názvy "Posviť si zkumavkou", "Vodní jedlík", "Zkumavka chameleonem", "Jedna chladí, druhá hřeje", "Nerozhodný chemik" a "Neviditelný hasicí přístroj". Tříme-li ve vás chemická duše, určitě do iQLANDIE zavítejte.

Máte-li to blíže do Brna, můžete si v sobotu 28. května užít Den galaktických stopařů na Hvězdárně a planetáriu Brno. Kde jinde si připomenout kultovní knižní sci-fi "Stopařův průvodce po galaxii", jehož autorem je britský spisovatel Douglas Adams, než právě na hvězdárně?

Pro děti ve věku od 10 do 15 let bude připravena interaktivní hra, během níž si dětští návštěvníci na celé řadě úkolů osvojí dovednosti nezbytné pro stopování napříč naší Galaxií a budou soutěžit o zajímavé ceny. Vydat se na cestu můžete od 14:00 do 17:30. Vyrážet se sice bude v menších skupinkách, každý stopař ale bude bojovat sám za sebe. Nezapomeňte si vzít tužku, propisku a především pořádný stopařský ručník!

Úplně jiný druh zážitků můžete ochutnat v ostravském science centru Velký svět techniky v areálu Dolních Vítkovic. A to doslova. Na zahradě se totiž bude grilovat! Gastronomické zážitky navíc můžete sem tam proložit nějakou tou zábavnou hrou.

Kromě toho si budete moci vyzkoušet i speciální brýle, které vám navodí stav po požití návykových látek. Ukočíruje váš mozek nový pohled na svět nebo mu zcela podlehne? Ověřte si to na něčem tak prostém, jako je zdvižení obyčejného míčku ze země…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám