Hlavní obsah

Chcete vidět Jágra z čokolády a milión gramodesek? Jeďte do Tábora

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Muzeum čokolády a marcipánu je prakticky za rohem muzea loutkařského umění, poblíž vodárenské věže pak další nadšenec představuje část ze své obrovské sbírky gramofonových desek. Navštívit je možno muzeum Lega nebo expozici Táborský poklad.

Foto: Petr Hejna

v Muzeu čokolády a marcipánu - Křemílek a Vochomůrka

Článek

Nechybí pochopitelně expozice spjaté s dějinami města, jako Husité v prostorách radnice, středověké podzemí nebo experimentální archeologická expozice Život ve středověku. Husitské muzeum je v Táboře nejstarší a nejznámější, proto stojí za to návštěvníkům města nad Lužnicí přiblížit i ta nová a originální.

Svět vůní, barev a pohádkových postav nabízí Muzeum čokolády a marcipánu, které za nedlouhou dobu své existence se stalo pojmem a častým cílem školních výprav i rodin.

Bohatá expozice začíná v podzemí jeho pohádkovou jeskyní s kouzelným lesem, čertovským peklem a trpaslíky v čokoládovém dole. Ve vstupním přízemí je možno seznámit se s historií čokolády, vidět marcipánové figurky v oblecích z různých období, nahlédnou proskleným oknem na výrobu laskomin, které je možno tamtéž zakoupit a posedět s nimi při pěkném počasí i na venkovní zahrádce.

V podkroví je promítací sál, marcipánové modely Tábora, Střelnice i hradu Kotnov a všudypřítomné pohádkové postavičky z marcipánu. V expozici je zastoupena domácí večerníková klasika kocour Mikeš, Broučci, Křemílek a Vochomůrka, Rumcajs, Rákosníček, Spejbl a Hurvínek nebo Krtek, klasické pohádky jako Červená Karkulka nebo Perníková chaloupka, ale i modernější postavy jako Shrek nebo hrdinové Doby ledové. V tvořivé herně si mohu děti a sami zhotovit čokoládovou figurku či marcipánový výrobek.

Ve vitrínách jsou vystaveny dobové dózy, servisy na pití čokolády na kakao a obaly na čokoládu, v rohu postává čokoládový Jágr, u obchodu jemně plyne nekonečná čokoládová fontána. Za zmínku stojí i zdánlivá drobnost - přípravek na desinfekci prkénka na WC, věc v časech toalet mnohdy archaicky esteticky značně pokleslých signalizující moderní trend provozovatelů v čele s majitelkou Petrou Kovandovou.

Nedaleké Muzeum loutkářského umění je plné severské atmosféry - provozuje ho totiž finská umělkyně Katariina Lillqvist. Více, včetně videa, v souvisejícím samostatném článku zde.

Osobitý Čechoameričan Pavel Neufus nashromáždil pro své Muzeum hudby přes milión gramofonových desek. Ač je příznivec rockové hudby, sbírku rozšiřuje bez ohledu na žánr. Také se rozhodně nebrání archivaci plakátů oblíbených kapel a pravidelně představuje část své ohromné sbírky v tematických blocích, jako např. expozice zaměřená na Franka Zappu, Rolling Stones, Led Zeppelin, Louise Armstronga, Brian Augera a Julii Driscoll, nebo aktuálně Eltona Johna.

Chystá se na kolekci Beach Boys, Bee Gees, Rolling Stones, Jerry Lee Lewise, Johnyho Wintera, Erica Claptona, Cream, Yardbirds, Savoy Brown, Elvise Presleyho, Hawkwind a Stepenwolf.

Návštěvu u muže v klobouku a jeho černodrážkovém světě je třeba domluvit předem po telefonu (773 623 626). 

Reklama

Výběr článků

Načítám