Hlavní obsah

Chcete vědět, jak bydlely panenky malých šlechtičen? Navštivte zámek v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Mníšku pod Brdy se návštěvníkům otevírají dvě prohlídkové trasy. Kromě klasických reprezentativních sálů jsou to i soukromé pokoje zařízené podle posledních majitelů. A mezi nimi nechybí ani dětský pokojík plný hraček. V sobotu vás navíc pobaví Staročeské máje.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

V sobotu 17. 5. po obědě od zámku vychází průvod, který zahájí Staročeské máje.

Článek

Lákadlem prohlídek mníšeckého zámku je mimo jiné dětský pokojíček na prohlídkovém okruhu, ve kterém návštěvníci zavítají do zabydlených soukromých komnat. Poslední šlechtičtí obyvatelé Mníšku měli hodně dětí i vnoučat. Mezi pěti kluky se paní hraběnce Terezii a baronu Theodorichu Kastovi narodila i jedna dcera. 

Navzdory tomuto nepoměru zaujmou v pokojíku zejména hračky, kterým dávaly přednost malé slečny. Například velké panenky v módním oblečení z doby před sto lety, které odpovídalo námořnickému stylu. Jednu z dominant dětského pokojíčku ale tvoří domeček pro panenky mnohem menší. Miniaturní obydlí plná malinkého nábytku a dalšího zařízení mají historii téměř stejně starou jako panenky samotné.

Napodobeniny skutečných domečků byly dokonce nalezeny i v egyptských pyramidách. Velký boom domečků podobných těm dnešním nastal na konci 19. a v první polovině století 20. Nejčastěji mívaly čtyři pokojíčky. Přijímací salónek, obývací pokoj, ložnici a kuchyň. Postupem času přibyly třeba i koupelny, které byly stejně tak jako ostatní místnosti zařízené do nejmenších detailů a podrobností. V domcích nechyběly tkané koberečky, papírové tapety, litinová kamínka, sedací soupravy potažené sametem, umyvadélko a vana s malým špuntem, funkční sloupové hodiny, háčkované dečky nebo malinké nádobí.

A jak bydlely panenky na našem zámku? Velice moderně. Jejich domeček byl dokonce na elektřinu. Vzadu vedla šňůra do zásuvky a v každém pokojíčku svítily lustry s malými žárovkami. Kromě soukromých komnat na druhém prohlídkovém okruhu určitě navštivte také reprezentační sály a jídelny na první trase zámku.

Pokud se chystáte přijít i s menšími dětmi, zveme vás na speciální prohlídky pro děti. V sobotu 17. května vám na prohlídkách Putování za zámeckými skřítky představíme hodné i zlobivé domácí skřítky. Co když máte také nějakého doma? Jestli často nacházíte naprasklé a rozbité talíře nebo hrníčky, možná se k vám nastěhoval skřítek Kredencovník. Toho je ale potřeba rychle vystěhovat. Poradíme vám, jak na něj.

V neděli 18. května jsou přichystané prohlídky Cesta za pohádkou.  Děti se pochlubí svými znalostmi pohádek, protože musí najít všechny, které se jim u nás v komnatách schovaly.

A s čím návštěvu zámku spojit? V sobotu 17. května se v Mníšku pod Brdy koná 15. poberounský folklórní festival Staročeské máje. V 8.00 hodin začíná na náměstí pod zámkem farmářský trh, v 10.00 hodin proběhne u nárožní kaple kostela sv. Václava tradiční májová bohoslužba.

Hlavní program začne ve 13.30, kdy se ze zámeckého nádvoří vydá průvod k pódiu na náměstí. Tady pak začne bohatý program, v němž se vystřídají mníšecké děti s lidovými soubory z Čech a Slovenska. Vyvrcholením programu bude koncert kubánské kapely Mezcla Orquesta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám