Hlavní obsah

Chcete si zahrát curling? Přijeďte do Opočna

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední únorovou soboru zaplnili zimní stadion v Opočně nikoliv hokejoví příznivci, jak je v tomto městě zvykem po mnoho let, ale zájemci o curling. Konal se tady Den otevřených dveří pořádaný CC RIPER a každý, kdo přišel, měl možnost zkusit si tuto hru.

Foto: Dana Ehlová

Václav Hubálek z CC Riper s adeptem curlingu.

Článek

Lidí, kteří si chtěli základy curlingu vyzkoušet na vlastní kůži, bylo opravdu nečekané množství, dokonce se tvořila fronta. Jakmile se dostali na řadu, stačilo nazout čistou sportovní obuv, zařadit se do jedné z mnoha skupinek na ledě a hlavně pozorně poslouchat „trenéra“ ve žlutém tričku s emblémem klubu a jmenovkou. 

Po celé ploše zkoušeli velcí i malí skluz curlingový pomocí speciálního návleku s teflonovou podrážkou na botu, odhazování kamenů nebo metení.

„Jsme rádi, že se v Opočně projevuje zájem o curling, protože bychom tady v budoucnu chtěli vytvořit silnou základnu, ať hráčskou nebo lidí, kteří si přijdou pouze zatrénovat. V rámci tréninku jsme schopni vyčlenit jednu dráhu pro veřejnost, aby si lidé tento sport vyzkoušeli. Plánujeme, že tady budeme mít čtyři dráhy,“ řekl Václav Hubálek, jeden z členů CC RIPER, kteří organizovali dění na ledě.

„Zájem veřejnosti nás velice těší, protože v curlingu je tak trochu díra v juniorech a v dětech. Děti, které začnou dnes hrát ve věku zhruba 10 – 12 let, mají šanci udělat poměrně rychle výsledky. V současnosti je náš junior Adam Dušek v reprezentačním výběru B,“ dodal Hubálek.

Zájemcům vysvětlili organizátoři nejen techniku, ale bylo možné dozvědět se i spoustu zajímavých informací o podstatě této hry, která má více než pět set let starou historii.

„Curling je hodně o fyzice,“ zdůraznila Lucie Hubálková a dodala: "Zespoda kamenů je prstýnek, po kterém jezdí. Na povrchu ledu jsou kapky, protože se před zahájením hry sprchuje, a dvacetikilový kámen pak jezdí jenom po nich – má díky tomu daleko menší tření, proto dojede dál. Na ledě mají kameny točitý pohyb, nejednou rovně ale po křivkách. Metením se dráha napřimuje a přitom se ještě rozehřívá povrch ledu."

Na Den otevřených dveří zapůjčil kameny Český svazu curlingu, resp. společnost Curling promo. Jedna sada stojí totiž 200 – 300 tisíc korun a není divu. Kámen je to prý velice speciální, těží se na jednom nebo dvou místech na světě ve Skotsku, musí být velice kompaktní, bez nějakých bublinek, protože v okamžiku, kdy by do sebe namražené kameny (v Opočně je uchovávají v pultových mrazicích boxech) kameny ťukly, tak by se roztříštily.

A jak vypadá budoucnost curlingu v Opočně? „Jsme rádi, že se tady projevuje zájem o curling, protože bychom tady chtěli vytvořit silnou základnu, ať hráčskou nebo lidí, kteří si přijdou pouze zatrénovat. V rámci tréninku jsme schopni vyčlenit jednu dráhu pro veřejnost, aby si lidé tento sport vyzkoušeli,“ řekl Václav Hubálek a dodal: „Našli jsme zde lepší zázemí, ochotnější jednání i přístup města a správců stadionu, zkrátka lepší možnosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám