Hlavní obsah

Chceme, aby Broumovské diskuse měly celostátní dopad, říká Jan Školník

Novinky, Kateřina Ostradecká

V broumovském klášteře se 6. a 7. listopadu uskuteční 4. Broumovské diskuse. Během tří diskusních panelů vystoupí řada zajímavých hostů – například Václav Klaus mladší, Helena Illnerová, Tomáš Feřtek, Ondřej Šteffl nebo prezidentští kandidáti Michal Horáček a Jiří Drahoš.

Foto: Jan Flieger

Broumovské diskuse se konají v sále Dřevník broumovského benediktinského kláštera.

Článek

4. Broumovské diskuse jsou přístupné veřejnosti, která se může v těchto dnech registrovat na webu konference (http://www.broumovskediskuse.cz/). 

Přinášíme rozhovor s Janem Školníkem ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov, které diskuse pořádá. 

Letos se Broumovské diskuse budou věnovat Vizi vzdělanosti. Co vás vedlo k této volbě tématu?

Vzdělanost je podle názoru organizačního výboru dalším z nadčasových témat, kterým by se Broumovské diskuse měly věnovat. Vzdělanost významným způsobem ovlivňuje kulturu našeho bytí, soužití i schopnost uplatnění. Zároveň je to téma velmi otevřené a diskuse o něm může vést ke změnám, ať už v našem myšlení nebo na úrovni systému. Brali jsme v úvahu i to, že v broumovském klášteře, kde konference probíhá, mělo vzdělávání své místo odnepaměti.

Jaký je váš osobní pohled na vizi vzdělanosti?

Jsem přesvědčen, že neustálé vzdělávání, edukace, tedy hledání odpovědí, je nezbytnou součástí života každého z nás. U nás ve Vzdělávacím a kulturním centru zároveň stále hledáme způsoby, jak k takovému vzdělávání přispět, protože náš tým pokračuje v tradici, která byla započata krátce po založení kláštera na konci třináctého století. Koneckonců i diskuse samotné jsou, věřím, jeho formou. 

O vzdělanosti přijedou diskutovat i prezidentští kandidáti. Proč jste se rozhodli je na Broumovské diskuse pozvat?

Prezident je v našich očích funkcí, která má velký vliv v diskusi o budoucnosti naší země. Proto si myslíme, že je dobré znát do hloubky názory kandidátů na toto téma. Věříme také, že diskuse samotná přispěje k obohacení názorů samotných kandidátů v této oblasti. Dalším důvodem je snaha, aby Broumovské diskuse měly dopad do veřejného života v České republice a okolních zemích, jakkoliv probíhají v malém historickém městě blízko hranic země.

V čem spatřujete význam konference pro město a pro region jako takový?

Především v důkazu, že podobné akce město může uspořádat – a že to umí udělat na vysoké úrovni. Myslím, že pro atmosféru regionu je přínosné, je-li mu věnována pozornost z jeho okolí a v případě Broumovských diskusí to tak je, což můžeme doložit například šíří a kvalitou partnerů nebo zvyšujícím se počtem přihlášených účastníků. Věřím, že Broumovské diskuse přilákají jak místní návštěvníky, tak hosty z Královéhradeckého kraje či jiných koutů České republiky. Konferenci pojímáme trochu i jako příležitost k aktivnímu odpočinku, takže zveme i hosty ze vzdálenějších míst, aby náš region poznali. K zážitku z Broumovských diskusí tak vlastně může přispět každý, třeba jen tím, že návštěvníkům z větší dálky poradí, kudy kam...

Reklama

Výběr článků

Načítám