Hlavní obsah

Charitativní divadlo pod hvězdami na fotbalovém trávníku se hrálo v Nejdku

Novinky, Vladimír Uhlíř

Komedii Cyrano z Bufalla od amerického autora Kena Ludviga zahráli členové nejdeckého divadelního souboru Jirásek v sobotu 27. srpna večer na fotbalovém hřišti FK Nejdek 1919. Počasí hercům pod hvězdami přálo. Hru shlédlo kolem 300 nadšených diváků.

Foto: Zbyněk Draxal

Diváci v hledišti na fotbalové tribuně

Článek

„Fotbalový klub Nejdek zajišťuje nejenom sportovní vyžití, ale pořádá i další akce. Pro malé sportovce klub organizujeme fotbalový kemp Josefa Hamouze a Sportovní maškarní ples. V předvánočním čase jsme uspořádali akci Rozsviťme křížovou cestu, která měla minulý rok velký úspěch, když se zúčastnilo 400 lidí. Akce má charitativní podtext, dobrovolné startovné minulý rok putovalo na léčbu Tomáše Janáčka. Při každé akci se snažíme darovat výtěžek dalšímu dítěti, rodině. Dostal jsem tip od Pavlíny Schwarzové z nejdeckého infocentra, když jsem zjišťoval, komu případný výtěžek darovat,“ vysvětluje pozadí charitativních aktivit Zbyněk Draxal, předseda FK Nejdek.

Díky velmi dobrým vztahům představitelů FK Nejdek a Divadelním souborem Jirásek, se urodila myšlenka, uspořádat divadelní představení pod hvězdami, což se nakonec doslova vyplnilo. Celou akci zorganizovali Zbyněk Draxal za FK Nejdek 1919 a za DS Jirásek Karel Uzel, režisér a Jan Rejcha, herec.

„Komedie o pěti obrazech Cyrano z Bufalla od amerického autora Kena Ludviga patří u profesionálních i amatérských divadel mezi oblíbené hry. V repertoáru ji měl Theater Tribüne Berlin i jedno pražské divadlo,“ zdůvodňuje výběr hry Karel Uzel, vedoucí souboru Jirásek.

Divadlo se odehrálo v neděli 27. srpna od 20:30 přibližně do 23:00 přímo před tribunou fotbalového stadionu, kulisy a scéna byly na fotbalovém trávníku. Kompletní výtěžek akce putoval tentokrát na léčbu Vašíka Petýrka. „Na dobrovolném vstupném se vybralo zhruba 15 000 korun,“ sdělil Zbyněk Draxal tentokrát coby pokladník. Celou částku pak v pauze mezi dějstvími hry předal nemocnému chlapci a jeho mamince. „Asi poprvé jsme se setkali s podobnou mírou solidarity,“ přiznali dojatí rodiče.

Do jedinečného prostředí, které mělo v noci velké kouzlo, nakonec dorazilo neuvěřitelných 300 diváků, kteří aplaudovali úžasným výkonům souboru Jirásek. Podle pozitivních ohlasů je téměř jisté, že se v Nejdku začala tvořit nová tradice a v létě se budou moci lidé těšit na divadlo v neobvyklém prostředí i v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám