Hlavní obsah

Charita ČR pomáhá v Iráku

Novinky, Kateřina Hamr

Charita Česká republika pracuje v Iráku od roku 2015 a snaží se přispět ke zlepšení životních podmínek vnitřně vysídlených obyvatel. Krom distribuce humanitární pomoci pro ty nejohroženější, zajišťuje i poskytování psychické podpory, zpřístupnění zdravotní péče či pomoc formou rekonstrukce obydlí v táboře u města Dohúk na severu Iráku.

Foto: Foto pro Charitu ČR Gabriel Kuchta

Charita Česká republika otevřela v táboře pro vnitřně vysídlené osoby Kabarto 1 nedaleko města Dohúk zdravotní středisko.

Článek

Za finanční podpory Caritas France zahájila mise Charity České republiky v Iráku 1. července letošního roku provoz zdravotnického zařízení pro vnitřně vysídlené osoby v patnáctitisícovém táboře Kabarto 1, guvernorát Dohúk. Lidé tam přišli například z Mosulu, který v letech 2014-2017 okupoval Islámský stát.

Nepřetržitý provoz sedm dní v týdnu zajišťuje třicetičlenný personál lékařů, zdravotních sester, odborných asistentů, i administrativních a technických zaměstnanců. Součástí střediska jsou také laboratoř a lékárna, stomatologie, oddělní pro matku a dítě nebo výživové poradenství.

„Naším cílem je poskytnout primární zdravotní péči pro vnitřně vysídlené osoby. Navzdory dostupnosti podobných zařízení v jiných táborech je naše středisko vyhledáváno i lidmi odjinud, a to především díky kvalitní péči odborného a zkušeného personálu,“ upozorňuje projektový manažer Omar Hameed Haggab na skutečnost, že středisko navštíví denně kolem dvou stovek pacientů.

Středisko bude v rámci zkušebního provozu otevřeno do konce letošního roku. Ovšem velký zájem pacientů již krátce po zahájení provozu jasně ukazuje, že právě tohle středisko zdravotní péče je v táboře Kabarto 1 zapotřebí.

Cesta do Iráku se uskutečnila v rámci projektu MIND, který financuje Evropská komise. Projekt MIND usiluje o zvýšení povědomí veřejnosti v souvislostech mezi udržitelným rozvojem a migrací, stejně jako o podporu rozvojového vzdělávání v Evropské unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám