Hlavní obsah

Cestující na trase z Ostravy do Klimkovic se poprvé svezli elektrobusem

Novinky, Josef Zajíc

Jako první v České republice zahájil Dopravní podnik Ostrava provoz dvou elektrobusů s technologií opportunity charging - to znamená ultrarychlého dobíjení. Nové autobusy EKOVA Elektron začaly vozit cestující v pátek 26. listopadu spojem v 10:50 hodin na lince č. 64 z Ostravy-Svinova do Klimkovic.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.10.2018 Předseda představenstva a generální ředitel DPO a.s. Daniel Morys( uprostřed) představuje parametry elektro autobusu.

Článek

Krásný supernový elektrobus přejel z garáží DPO v Ostravě-Martinově do Ostravy-Svinova na spodní zastávku, kde se předvedl zástupcům Dopravního podniku Ostrava v čele s předsedou představenstva a generálním ředitelem Danielem Morysem, starostou Klimkovic Zdeňkem Husťákem a zástupci společnosti EKOVA Elektric, která elektrobusy dodala.

Nová technologie umožní ve speciální dobíjecí stanici nabít každé vozidlo za 5 minut na jednu hodinu provozu. Dobíjení s výkonem 450 kW probíhá pomocí ramena a pohyblivého mechanismu, které se k elektrobusu připojí přes speciální lyžiny. Díky až patnácti ultrarychlým nabitím denně počítá DPO s denním dojezdem 350 km u každého vozidla.

„Považuji to za další velký úspěch celého Dopravního podniku Ostrava. Našim cestujícím jsme slíbili nejmodernější veřejnou dopravu v zemi a zároveň vozový park bez dieselových motorů do konce roku 2020. Tímto krokem jsme ke splnění obou slibů zase o něco blíž,” konstatoval při předvádění elektroautobusu Daniel Morys.

Kapacita elektrobusu je 86 cestujících. Vozidlo je 12 metrů dlouhé, nízkopodlažní, klimatizované, jsou zde 2 místa pro invalidní vozíky. Vytápění a klimatizace jsou taktéž na elektrický pohon. Provoz řídí 28 počítačů vzájemně spřažených. Náklady na pořízení dobíjecí stanice jsou 12 miliónů korun. Cena za jeden kus elektrobusu je 13 920 000 korun bez DPH.

„Po více než šesti letech, co Klimkovice bojují o záchranu čistého ovzduší ve městě, a tedy i o ekologizaci dopravy, konečně přichází první výsledky. Protože radnice má již čtyři roky elektromobil a jsme z něj nadšeni, tak počin Dopravního podniku Ostrava velmi vítáme - už totiž víme jaká to bude změna,” uvedl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

První cestující, kteří nastoupili na dolní zastávce Svinovských mostů směr Klimkovice, byli překvapeni. Elektrobus se jim líbil a při diskuzi o jeho zavedení kvitovali s povděkem, že se opět trošičku zlepší ovzduší.

Při zpáteční cestě na zastávce Sanatoria se vyjádřily dvě pasažérky. „Bylo nám divné, že ten autobus jede tak tiše. A on je to elektrobus. Vzhledem k tomu, že jsou zde lázně, a tedy se přepokládá velmi dobré ovzduší, je zavedení elektrobusů dobrý počin. Cesta je výborná a i vozidlo je velmi pěkné,” řekly Marie s Jablonce nad Nisou a Jarmila s Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám