Hlavní obsah

Cestou na Landek Park byla zastávka v Hasičském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní linkou C Ostravské muzejní noci se zájemci mohli dostat ze zastávky tramvají Výstaviště až do hornického muzea v Landek Parku. Nachází se na jihovýchodním úpatí vrchu Landek nad soutokem řeky Odry s Ostravicí.

Foto: Josef Zajíc

Hasičské muzeum Ostrava - Přívoz. Zásah hasičů v historických uniformách.

Článek

Ještě před touto konečnou zastávkou autobus muzejní linky C zastavoval v sobotu na Náměstí Sv. Čecha, jednu zastávku tramvají od Hlavního nádraží v Ostravě - Přívoze. Od tohoto náměstí je kousek k Hasičskému muzeu, které zde působí od roku 2005 a sídlí v secesní budově bývalého německého sboru dobrovolných hasičů.

V muzeu tvoří samostatnou expozici sedm místností, ve kterých je vystavena historická hasičská technika, hasební technika a historické oblečení, výstroj a výzbroj. Jsou zde k vidění hasičské znaky, erby a prapory.

V dalších místnostech jsou ukázky soudobé hasičské techniky. Pro zájemce, kteří se přišli podívat v rámci Ostravské muzejní noci do muzea, byla připravena výstava historické hasičské techniky, projekce doprovodných filmových materiálů, statická ukázka současné techniky HZS MSK.

Pro děti byly uspořádány soutěže v pumpování historickými stříkačkami, stříkání na terče džberovou stříkačkou a stříkání na hasičské kuželky. V nejvyšším patře se mohli občané seznámit s činností pracoviště příjmu tísňových volání obsluhovaného profesionálním dispečerem.

Od 17 hodin vždy co hodinu do 22 hodin byly provedeny ukázky hašení historickou technikou v dobových kostýmech a ukázky jízdy historickým hasičským automobilem. Technické zajímavé ukázky prokládal hudební doprovod dívčího flétnového tria Fakulty umění Ostravské univerzity.

Konečnou zastávkou linky C muzejní autobusové trasy bylo hornické muzeum Landek Park. Oblast Ladek Parku leží na jihovýchodním úpatí vrchu Landek nad soutokem řeky Odry a Ostravice. Areál a okolí byl  vyhlášen v roce 1992 Národní přírodní památkou pro svoji exkluzivní lokalitu geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. 

14. července 1953 byl zaznamenán světoznámý unikátní nález archeologa Doc. Bohuslava Klímy, takzvané Landecké venuše. Jde o sošku torza štíhlé ženy vyřezané z krevele o velikosti 46 mm. Je to jediná štíhlá venuše v Evropě.

Areál Landek Parku byl otevřen 4. prosince 1993 na svátek sv. Barbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám