Hlavní obsah

Čeští a slovenští policisté společně cvičili na státní hranici

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Mezinárodní taktické cvičení zaměřené na přeshraniční spolupráci Policie České republiky a Policejního sboru Slovenské republiky se uskutečnilo v úterý 24. září dopoledne na hraničním přechodu Starý Hrozenkov - Drietoma.

Foto: Policie ČR

Čeští a slovenští policisté cvičili na státní hranici.

Článek

„Ze slovenské obce Drietoma směrem na Starý Hrozenkov ve Zlínském kraji ujíždí dodávka, řidiči naměřili slovenští policisté vysokou rychlost a muž za volantem nereaguje na výzvy k zastavení,“ přiblížila námět cvičení mluvčí Policie Zlínského kraje Lenka Javorková.

O ujíždějícím autě informují dopravní policisté ihned slovenské operační středisko, které vyrozumívá operační středisko Policie ČR a žádá ho o povolení přeshraničního pronásledování na naše území. Zlínský operační důstojník pronásledování povoluje a zároveň stahuje hlídky směrem ke státní hranici.

„Čeští policisté vytvoří před obcí Starý Hrozenkov zátaras, před kterým se dodávka začne otáčet zpět na Slovensko. Těsně za státní hranicí zastaví a vysadí z auta pět migrantů, kteří se rozutečou do lesa. Dodávka pokračuje v jízdě směrem na Slovensko, řidič nezvládne řízení a narazí do odstaveného vozidla slovenských policistů. Muž je ale ozbrojený, vytáhne zbraň a míří na policisty, kteří ho v nutné obraně zastřelí,“ pokračovala policejní mluvčí v líčení situace.

Ihned se rozjíždí pátrání po uprchlících v lese, slovenští i čeští policisté a pracovníci posttraumatického týmu poskytují pomoc jak zraněným slovenským kolegům, tak civilním osobám.

„Cílem cvičení bylo ověřit součinnost české a slovenské policie při přeshraničním pronásledování, ověřit v reálných časech schopnost komunikace mezi operačními středisky v Trenčíně a ve Zlíně a rychlost předávání přesných informací hlídkám v terénu,“ vysvětlila Lenka Javorková.

„Úterní akci zorganizovalo Krajské ředitelství Policejního sboru v Trenčíně ve spolupráci s naším krajským ředitelstvím, Slovenskou pátrací službou a složkami integrovaného záchranného systému,“ uzavřela krajská policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám