Hlavní obsah

Čeští a němečtí rektoři se setkali v Chemnitzu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček se 18. června zúčastnil konference rektorů univerzit z příhraničních oblastí, která se konala v německém Chemnitzu.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Smyslem setkání bylo rozšířit koncept regionální spolupráce mezi Saskem a příhraničními oblastmi České republiky.

Článek

Cílem setkání bylo prohloubení spolupráce v oblasti inovací, technologií, infrastrukturních projektů, technických a přírodních věd.

Konferenci rektorů univerzit v příhraničním prostoru inicioval rektor Technické univerzity Chemnitz Arnold van Zyl. Setkání se zúčastnili rovněž rektoři univerzit v Drážďanech, Mittweidy und Zwickau.

Z České republiky přijel kromě rektora ZČU také rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Martin Balej, rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs a rektor Českého vysokého učení technického v Praze Petr Konvalinka. Českou delegaci doprovodil generální konzul České republiky v Drážďanech Jiří Kuděla.

„Za velice přínosný považuji velký zájem saských univerzit o těsnější spolupráci s českými univerzitami v oblasti studentských výměn, výzkumu a transferu technologií,” uvedl rektor Holeček.

Smyslem setkání bylo rozšířit koncept regionální spolupráce mezi Saskem a příhraničními oblastmi České republiky. Předmětem diskuse byla budoucí vzájemná výměna zkušeností v oblasti vědy a transferu technologií i možnosti lepšího zviditelnění excelentního výzkumu na evropské úrovni. Přínosné by podle zúčastněných rektorů byly rovněž společné workshopy univerzit, podniků a hospodářských komor v Sasku a v ČR.

Rektoři debatovali také o tématech, které jsou aktuální na obou stranách hranice, jako je například pokles demografické křivky. V započatém dialogu budou účastníci pokračovat příští rok na Západočeské univerzitě v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám