Hlavní obsah

Cesta do pravěku v nových barvách míří do kin

Novinky, Petr Mráček

Legendární film Karla Zemana Cesta do pravěku prošel digitálním restaurováním a v nových barvách se po mnoha letech dočká uvedení na plátna kin. Cesta do pravěku vstoupí do kin 25. dubna, slavnostní představení nové verze proběhne už 3. dubna v pražském kině Dlabačov, kde ji uvede britský režisér John Stevenson.

Foto: archív autora

Cesta do pravěku

Článek

Cesta do pravěku Karla Zemana se stala průlomovým filmem, dobrodružnou a trikovou legendou české i světové kinematografie. Cesta čtyř kluků do dávné historie bude znovu k vidění na plátnech kin, ovšem v nejlepší současné kvalitě a v jiných barvách, než jak jsou diváci zvyklí.

Film prošel digitálním restaurováním v rámci projektu „Čistíme svět fantazie“ a stal se posledním filmem projektu. Projekt „Čistíme svět fantazie“ vznikl v roce 2014 za účelem digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a nabídnout divákům nový pohled na českou klasiku, který odpovídá současné době moderních technologií.

V letech 2015 a 2016 se díky němu povedlo zrestaurovat snímky Barona Prášil a Vynález zkázy. Díky kompletní technické renovaci dostal takovou podobu, jakou měl při své premiéře v roce 1955. Technici podnikli s filmem podobnou dobrodružnou cestu proti proudu času, jako jeho hrdinové. 

„Vzhledem k množství materiálu, který jsme museli zpracovat, rozmanitým technologiím a filmařským trikům, které Karel Zeman ve filmu použil, řadím Cestu do pravěku k technologicky nejsložitějším restaurátorským projektům, které jsme dělali,“ prozradil Ivo Marák, odborník na digitální restaurování filmů a technologický ředitel studia UPP, které se dlouhodobě podílí na trikových scénách řady hollywoodských velkofilmů.

Kmotr restaurované verze John Stevenson uvádí Karla Zemana a Raye Harryhausena jako dva své největší filmové vzory. Britský tvůrce, který stojí za The Muppet Show a režíroval animovanou komedii Kung Fu Panda, povede v pátek 5. dubna od 10:00 hodin volně přístupnou přednášku „masterclass“ v prostorách FAMU na Smetanově nábřeží. Mimo jiné prozradí fungování velkých amerických animačních studií a představí případovou studii výroby filmu Kung Fu Panda.  

O filmu:

Putování čtveřice chlapců inspiruje nález zkamenělého trilobita a touha malého Jirky spatřit naživo exponáty, které ho okouzlily v muzeu. Vypravěč Petr, vedoucí výpravy Jenda, fotograf Toník a nejmladší Jirka se rozhodnou proplout na lodičce jeskyní, u níž Jirka starodávnou fosílii objevil. Vydají se tak na cestu do pravěku, během níž uvidí mnohem víc než jen vytouženého mamuta…

Podnikaví kluci putují proti toku času a krajina kolem nich se postupně proměňuje. Vzrušující setkání s pravěkou faunou a flórou si pečlivě zaznamenávají do deníku. Ocitají se v různých údobích a prostředích. Navštíví pračlověčí jeskyni s nástěnnými malbami a v jedné z klíčových epizod se stanou svědky souboje druhohorních veleještěrů. Přes džungli přesliček a plavuní nakonec doplují až k moři v prvohorách. Najdou tam živého trilobita, jehož novodobý pozůstatek byl motivem jejich výpravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám