Hlavní obsah

Cesta časem o sedm století zpět se v Sokolově stala skutečností

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rytíři na koních, dámy v bohatých róbách, ozbrojení žoldáci, řemeslníci a trhovci nabízející své zboží. Ve středověku běžný obrázek rušného města, v jednadvacátém století pohled trochu neobvyklý. Obyvatelé i návštěvníci Sokolova se o víkendu mohli vrátit v čase díky oslavám 700 let udělení městských práv.

Foto: Pavel Reichard

Sedm století od udělení městských práv oslavil Sokolov tradičně - rytířskými souboji.

Článek

Sokolov je dnes vnímán jako moderní průmyslové město. Jeho historie je však velice bohatá. První zmínka je už z roku 1279, městská práva, která z osady kolem tvrze udělala skutečné pohraniční město, Sokolovu udělil král Jan Lucemburský roku 1313. Tedy právě před 700 lety. Listiny se bohužel nedochovaly, byly zničeny při jednom z mnoha požárů, které v Sokolově řádily. Král Václav IV. městská privilegia jako pořádat trhy, vařit pivo a trestat zločince, v roce 1397 potvrdil, čímž je zachoval pro budoucnost.

Kulaté výročí bylo příležitostí pro uspořádání celodenních historických slavností. „Ještě, že to výročí je, aspoň se v Sokolově něco děje,“ shodlo se hned několik obyvatel města, kteří si historickou atmosféru přišli užít. „Jiná města slavnosti pořádají každoročně, nevím, proč Sokolov musí vždycky čekat na nějaké výročí. Také máme dlouhou historii, tak proč si ji nepřipomínat? Pořád se mluví o tom, jak mladí nemají vztah k městu, tohle by byla cesta,“ doplnil starší muž.

Staré náměstí, uličky původní zástavby a prostor kolem sokolovského zámku byly zaplněny stánky řemeslníků, na pódiích se střídala středověká hudba s divadlem a ukázkami historického šermu. Návštěvníci si mohli prohlédnout dobové žoldnéřské ležení, pobavit se kousky kejklířů a pochutnat si na tradičních i exotických dobrotách.

Přestože počasí neukázalo právě vlídnou tvář, historické slavnosti přilákaly stovky lidí. Bez ohledu na občasný déšť se dobře bavili jak malí, tak velcí cestovatelé časem. Návrat o sedm století zpět se Sokolovu prostě vydařil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám