Hlavní obsah

Českým Švýcarskem za soutěskami, vyhlídkami a největší přírodní skalní branou Evropy

Novinky, Jana Vančatová

Národní park České Švýcarsko je unikátní turistickou oblastí, která jistě uspokojí i ty nejnáročnější výletníky. Výpravy za některými atraktivními cíli jsou sice někdy namáhavější, ale za své úsilí budete bohatě odměněny neopakovatelnými zážitky a dech beroucími výhledy.

Foto: Jana Vančatová

Pravčická brána je evropský unikát, nejlepší výhled , nejen na ni, je z okolních vyhlídek

Článek

České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků České republiky. Ochraně podléhají unikátní pískovcové masívy, stěny, věže, rokle a brány vzniklé v důsledku eroze křídových mořských sedimentů vyzdvižených při alpinském vrásnění ve čtvrtohorách z původního dna bývalého moře.  

Samotný název České Švýcarsko byl odvozen od názvu Saské Švýcarsko, kterým je označována německá část Labských pískovců od 18. století. O romantické pojmenování se zasloužili švýcarští malíři A. Zingg a A. Graff, působící na Akademii v Drážďanech ztvárňující motivy půvabné krajiny podél okolí Labe.

Národní park se rozkládá mezi obcemi Srbská Kamenice, Krásná Lípa, Hřensko a Jetřichovice. Jeho symbolem je jedinečný a nejobdivovanější pískovcový útvar - nejen u nás - Pravčická brána, největší přírodní skalní brána v Evropě.

O zpřístupnění  Labských pískovců se zasloužil nejen rozvoj paroplavby po Labi na trase Děčín - Drážďany v polovině v 19. století, ale také právě zpřístupnění Pravčické brány, následně i soutěsek Kamenice šlechtickým rodem Clary-Aldringen v 80. letech 19. století.

Rozměry kamenného mostu jsou opravdu úctyhodné, výška jeho oblouku 16 metrů, rozpětí 26,5 metru, šířka 7 - 8 metrů. Od 80. let 20. století byl přímý vstup na tuto přírodní památku uzavřen, protože stoupající počty návštěvníků již mohly ohrozit jeho bezpečnost. Tak tomu je i v současnosti, i když davy turistů již nejsou zdaleka tak vysoké.

Abyste mohli spatřit tento div přírody, musíte urazit buďto 1,5 hodiny trvající výstup z Hřenska, nebo méně namáhavější, asi šestikilometrovou trasu po vrstevnici z Mezní Louky. Obě cesty však nejsou vhodné pro cyklisty. U paty brány se můžete občerstvit v romantickém hotelu Sokolí hnízdo a kochat se výhledy do krajiny i na samotnou bránu z mnoha vyhlídek, které jsou součástí zpřístupněného areálu.  

Návštěvu Pravčické brány neopomeňte spoji s další místní atrakcí - soutěskami říčky Kamenice. Můžete se vydat z Mezní Louky nejdříve do Divoké soutěsky cestou vedoucí hlubokým kaňonem podél říčky a následně i lodičkou, která vás  doveze až k Meznímu můstku, kde musíte vystoupit; můžete buďto pokračovat plavbou na další lodičce Edmundovou soutěskou (dříve Tichou) až k dolnímu přístavišti do Hřenska, nebo vystoupat od můstku po schodech do Mezné.

Během plavby pod masívy skal tyčícími se nad vašimi hlavami až do výše 150 metrů se dozvíte mnoho zajímavostí o soutěskách, jejich budování a také i všech skalních útvarech, které budete míjet.

Hřensko i obě soutěsky byly v nedávných letech postiženy a značně poškozeny několika povodněmi. Jen díky nezměrnému úsilí a obětavosti správy národního parku i místních byly velmi rychle opraveny a opět zpřístupněny veřejnosti. Vstupy jsou zpoplatněny. Edmundova soutěska 80 Kč, Divoká 60 Kč, areál Pravčické brány 75 Kč. Mezi Hřenskem a Mezní loukou jezdí pravidelně autobus. Soutěsky jsou přístupné od dubna do října, brána celoročně (v zimě jen o víkendech).

Reklama

Výběr článků

Načítám