Hlavní obsah

Český permon 2019 ocenil osobnosti a spolky

Novinky, Pavel David

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctý ročník ceny Český permon, kterou uděluje Sdružení hornických a hutnických spolků ČR, ocenil osobnosti a spolky, které se zasloužily o připomenutí hornictví a rozvoj hornických tradic v roce 2018.

Foto: Jakub Koumar

Hornický spolek Praha přebírá Českého permona 2019 za Hornický folklór

Článek

Statutární město Jihlava po deseti letech opět převzalo z iniciativy Sdružení hornických a hutnických spolků ČR pomyslnou štafetu oslav hornických tradic a uspořádalo 23. Setkání hornických měst a obcí ČR.

Ve dnech 21. - 23. června se v Jihlavě sešlo na 700 zástupců hornických a hutnických spolků. Jihlava, nejstarší královské horní město, proslulo těžbou stříbra již ve 13. století a Jihlavské horní právo bylo první psané horní právo ve střední Evropě.

Součástí Setkání hornických měst a obcí ČR je od roku 2004 také slavnostní vyhlášení nositelů cen Český permon, které uděluje hornické konzilium Sdružení hornických a hutnických spolků ČR. V sobotu 22. června byli nositelé pěti Českých permonů 2019 slavnostně vyhlášeni.

V gotické síni jihlavské radnice předávala ceny primátorka Jihlavy Karolína Koubová a perkmistr SHHS ČR Miroslav Šťastný. Za SHHS ČR slavnostní předání cen uvedl a moderoval Vráťa Klabouch.

Celou akci provázel hudební doprovod kvarteta zobcových fléten ZUŠ Jihlava, žesťového kvarteta ZUŠ Jihlava a zpěv Hudebního sdružení Gymnázia Jihlava.

Za Hornický folklór obdržel cenu Hornický spolek Praha, a to za uspořádání Hornické parády v Praze, o svátku sv. Barbory 4. prosince 2018.

Cenu za Záchranu hornických památek si odnesl Ivan Cáder za záchranu systému historických štol na vrchu Mědník.

Jako Počin roku ocenilo hornické konzilium SHHS ČR tvůrce televizního filmu Dukla 61 - režiséra Davida Ondříčka, scénáristy Jakuba Režného a Matěje Podzimka a producenta Michala Reitlera.

Cenou za Celoživotní dílo v hornictví byli oceněni Josef Gerthner coby patriot hornictví na Mostecku a Ladislav Kajzar jako průkopník a udržovatel hornických tradic ve Stonavě.

Slavnostní ceremoniál byl také příležitostí pro předání dalších ocenění za udržování hornických zvyků a tradic. Medaile za rozvoj a udržování montánních tradic, kterou Josefu Gavlasovi udělilo SHHS ČR, Medaile sv. Barbory pro Miroslava Šťastného od Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska a medailí Lux ex tenebris z rukou Jardy Jiskry za Nadaci G. A. Agricoly pro Alenu Zápotočnou a RNDr. Zdeňka Laštovičku, CSc.

Další informace o cenách Český permon na http://www.shhs-cr.eu/cesky-permon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám